Bohoslužba za Chile

13. březen 2010

Na konci února zasáhlo Chile silné zemětřesení. Za oběti této katastrofy byla v úterý sloužena zvláštní mše v pražském kostele svatého Tomáše. Všichni krajané a přátelé Chile tak mohli přijít a vyjádřit solidaritu s postiženými.

Pražská farnost sv. Tomáše má od roku 2000 na starosti španělskou komunitu. Ta tu čítá okolo 80 osob, z toho asi 10 pochází přímo z Chile. Jak mi potvrdil augustinián Juan Provecho, toto místo je se španělskou komunitou těsně spjato:

Juan Provecho: „Náš kostel sv. Tomáše byl považován za "Eclesius Hispanorum" – to znamená kostel Španělů.“

Mše za oběti zemětřesení se zúčastnila asi stovka lidí. Apoštolský nuncius Diego Causero přečetl pozdrav od papeže a od arcibiskupa Santiaga de Chile. Při mši se uskutečnila také speciální sbírka, jejíž výtěžek byl předán chilskému velvyslanci. Vybralo se více než 10 000 korun, které jsou určeny příbuzným obětí, těm, kdo ztratili své blízké při zemětřesení.

Juan Provecho: „Byli tady nejen lidé z Chile, ale i z dalších zemí Latinské ameriky a mluvili s otevřeným srdcem. Jsme křesťané a solidarita s lidmi, kteří trpí, je důležitá.“

Na mši pozvalo chilské velvyslanectví i zástupce humanitární organizace ADRA Česká republika, která přispěla svou pomocí. Jak konkrétně, to už mi řekl ředitel této organizace Jan Bárta:

Jan Bárta: „Je to pomoc z fondu, který se jmenuje ADRA ‚ÚL’, je to takový zvláštní projekt, kde jsou připraveny peníze od drobných přispěvovatelů právě pro takové chvíle, kdy je třeba okamžitě jednat.“

Z pohotovostního fondu ÚL uvolnila ADRA 200 000 korun. Na místě zemětřesení zasahovaly týmy chilské pobočky této organizace a finanční pomoc z České republiky směřovala v rámci síťového projektu na zajištění přikrývek a zásobování vodou. Za to jim pak bylo na mši u svatého Tomáše určeno poděkování:

Jan Bárta: „Ta atmosféra byla taková, řekl bych, hodně rodinná, potěšilo mě to, čemu jsem rozuměl, že v děkovné modlitbě zazněla i ta ADRA Česká republika.“

autor: kko
Spustit audio

Více z pořadu