Bohatý, bavič, prorok, nebo žena? Hledání prezidenta začíná přesně rok před volbami

28. leden 2022

Někdo chce být prezidentem, protože je prorok, někdo třeba proto, že mu to odmalička říkala babička. Co se asi honí hlavou prezidentským kandidátům a kolik milionů potřebují na kampaň? A jak moc jsou peníze v tomto směru důležité? „Soros se snaží financovat liberální hodnoty už třicet let a jaksi to není v posledních letech korunováno velkým vítězstvím,“ upozorňuje filozofka Tereza Matějčková. Tak jaký by měl být nový český prezident?

Na to se v úvodní epizodě podcastu Čekání na prezidenta spolu s Terezou Matějčkovou ptají ústavní právník Jan Kysela a rozhlasoví novináři Petr Nováček a Jan Pokorný.

Čekání na prezidenta: Jan Kysela, Tereza Matějčková, Petr Nováček a Jan Pokorný

Petr Nováček doufá, že tentokrát už si nezvolíme prezidenta-baviče. „Myslím, že se Zemanem už jsme si užili legrace dost. Jistého typu tedy.“

„Zrovna s Karlem Janečkem nějaký typ legrace bude,“ těší se Tereza Matějčková a vzápětí připouští: „Jenže to, že s ním bude legrace, neznamená, že má humor.“

Nový podcast Českého rozhlasu Plus je inteligentní průvodce při hledání nové hlavy státu. Jméno nového prezidenta totiž budeme znát přesně za rok. A celým tím rokem vás bude podcast provázet.

Petra Nováčka mrzí, že už nemůže kandidovat Karel Gott. Ústavní právník Jan Kysela prozrazuje, že by mu žena-prezidentka nevadila, proč taky.

Těžko můžete integrovat a propojovat, když neustále máváte vlaječkou, že pravda vítězí, a shodou okolností je to ta vaše pravda,“ dodává Kysela. Ale není to on, komu má Tereza Matějčková dát facku, jak ji k tomu navádí Petr Nováček.

Účinkují: Tereza Matějčková, Petr Nováček, Jan Kysela, Jan Pokorný
Hudba: Martin Hůla
Premiéra: 28. 1. 2022

Jan Pokorný nejdřív naznačuje, že se snad i někdy zasní, jaké by to bylo, kdyby byl na Hradě, a Petr Nováček má hned jasno, že by Pokorný byl dobrý prezident – je společenský a rozumný, alespoň podle kamaráda Nováčka. 

Kterému zájemci o Hrad prospěje, když bude kandidovat bez kampaně? Co nemá rád Petr Nováček na Rudolfinu a na koho v prezidentské volbě sází?

Čekání na prezidenta můžete poslouchat na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Ve vysílání Plusu ho uslyšíte v neděli 30. ledna po 18. hodině.

autor: Pavel Vondra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.