Blízkovýchodní expert: Izraelsko-palestinský konflikt má k řešení daleko. Arabský svět víc pálí Sýrie

30. březen 2017

Ve středu se na jordánském břehu Mrtvého moře konal summit Ligy arabských států. V závěrečném komuniké zúčastnění státníci vyjádřili svou pokračující oddanost myšlence dvoustátního řešení izraelsko-palestinského konfliktu a vyzvali k obnovení přímých rozhovorů.

Zároveň ale také varovali Izrael před jednostrannými kroky a jeho spojence před přesouváním svých ambasád z Tel Avivu do Jeruzaléma, o kterém mluvil americký prezident Donald Trump.

„Zdá se, že nemá úplně vyjasněnou svou blízkovýchodní koncepci. K přesunu ambasády nedojde tak rychle, jak se mohlo původně zdát,“ říká odborník na Blízký východ Marek Čejka, podle kterého je otázka Jeruzaléma v arabském a obecně muslimském světě brána velmi symbolicky. Přesun ambasády by proto narušil status quo v oblasti.

Staronový plán na mír


Je otázka, zda setkání Ligy arabských států něco ovlivní. Vždy to bylo spíše diskuzní fórum, než že by to mělo nějaké reálné dopady. Ale to ukáže až budoucnost.Marek Čejka

Arabský svět je podle Čejky dlouhodobě nejednotný, v poslední době ho navíc dále rozklížilo arabské jaro a dění v Iráku a Sýrii. Ve věci Palestiny se však alespoň navenek shodují: „Palestinská otázka ovšem byla velmi přehlušena událostmi v Sýrii. Stále se mluví o mírovém procesu, který ale de facto neexistuje.“

Dvoustátní řešení konfliktu, tedy existence samostatné Palestiny a Izraele, se nepřiblížilo ani po posledním setkání Ligy arabských států. „Rezonoval na něm 15 let starý plán na uzavření míru s Izraelem výměnou za jeho stažení z území, která obsadil po roce 1967. Pokud se o to začne zajímat americká administrativa, mohlo by to změnit situaci. U Trumpa ale není jednoznačné, že se začne soustředit na zahraniční politiku,“ uzavírá Čejka.

autor: bum
Spustit audio