Blíží se nám Oscary, ale jsou opředeny kontroverzí / Oscars are coming but with them also some controversy

2. únor 2016
Adam´s Mish Mash

Good and wonderful day everyone and welcome to Adam’s Mish Mash with Adam Snellgrove. This is the show, that includes all but especially you. Yes you. Yes I’m talking to you, the guy in the green Fabia. Peter, right? Yeah, you’re the man. Nah, I’m just messing with ya. I guessed. But it gave you a scare guy in Green Fabia, didn’t it? But seriously, why do most cars come only in one colour. Oh you can choose which colour, but you can’t combine two colours. Or maybe you can, but nobody was stupid enough yet to make their car so ugly, but not any more for here I come. I think I’ll go with yellow and brown. So my car looks dirty and sick.

Tak se nám blíží udělování filmové ceny Oscar, ale vypadá to, že tento rok nebude světlo namířeno na výbornou práci režisérů, herců, scénáristů, muzikantů a střihačů, ale na skandál, který každým dnem roste. Samozřejmě mluvím o #OscarsSoWhite neboli „Oskary tak bílé“. Začalo to herečkou a manželkou Willa Smithe Jadou Pinkett – Smith, která poukázala na absenci Afroameričanů v nominaci na Oskara a od té doby je toho plný Twitter a s trochou zpoždění také plná média. Mnoho osobností tento protest též sdílejí a nabádají Afroameričany, aby bojkotovali letošní ročník Oscarů. A zrovna když má Leo Di Caprio konečně šanci Oscara vyhrát.

So the Oscars are nearly upon us, but it looks the spotlight this year won’t be on the excellent work of directors, actors, screenwriters, musicians and editors but on a scandal, that grows every day. Of course I’m talking about #OscarsSoWhite. The protest was started by actress and wife of Will Smith Jade Pinkett-Smith, who highlighted the fact, that there were no Black people in the nomination for this year’s Oscars. And just when Leo Di Caprio finally has a real chance of getting and Oscar.

Jeden z údajných problémů vězí ve složení členů Akademie filmového umění, která uděluje Oscary. Členů je 6000, ale z toho 94% je bílých a 77% jsou muži. Ale na druhé straně stojí argumenty, že tento rok jsou všichni nominovaní bílí ne kvůli rasismu, ale kvůli jejich talentu a letošním výkonům. Ačkoliv nebyl žádný černý herec nominován, neznamená to, že tak bylo učiněno kvůli předsudkům. Akademie slíbila, že zdvojnásobí členství minorit a žen do roku 2020, ale zase někteří argumentují, že tímto bude docházet k větší segregaci, protože bude podporováno volení podle pleti a pocit, že rasy musí držet při sobě. Místo aby se hlasovalo o nejlepší výkony… Každopádně Hollywood má před sebou mnoho problémů, kterým se bude muset v příštích týdnech a měsících postavit čelem.

One of the problems lies in the representation of minorities in the Academy with 94% of the 6000 members being white and 77% male. But the other side arguments, that this year all nominees are white not because of racism, but because of their talents and this year’s performances. Though no black actor was nominated, it doesn’t mean it was because of discrimination. The Academy promised to double its minority and female membership by 2020 even though some are warning of increased segregation because of this, because it will encourage voting according to colour and not according to performances made. Whatever the truth, Hollywood now faces many problems, which it will have to face in the coming weeks and months.

And that is all but check out www.rozhlas.cz/plus, but if you didn’t understand this episode, then you should hope for an Oscar from the foreign film department, because then you can say your acceptance speech in your native tongue, though Chris Rock won’t be happy.

autor: Adam Snellgrove
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.