Blíží se konec dvojí kvality potravin i nekalého podomního prodeje?

19. červen 2018

Evropská komise vydala metodiku, jak zkoumat a porovnávat dvojí kvalitu potravin. V příštím roce by mohlo dojít i ke změně v legislativě Evropské unie, kde by byla dvojí kvalita potravin nově charakterizována jako nekalá obchodní praktika. Stejně tak by se mohla otevřít možnost zakázat coby nekalou obchodní praktiku i podomní prodej.

Zatímco rakouská Rama obsahuje 80 % tuku, ta v českých obchodech má tuku o čtvrtinu méně. Vychází to z letošních testů spotřebitelského centra dTest. Nově vydaná metodika by měla testovacím společnostem i národním úřadům na ochranu spotřebitele pomoci zejména v otázce přeshraničního nákupu zboží. Kromě návodu, jak k testování přistupovat, by mohla také usnadnit vyjednávání s výrobcem o změně receptury.

Na zástupce řetězců budu apelovat, aby přijali jako fakt, že tu dvojí kvalitu produktů chceme dostat z evropského trhu za každou cenu.
eurokomisařka Věra Jourová (ANO)

Dalším krokem k vyřešení problematiky dvojí kvality potravin by měla být změna v legislativě Evropské unie. V současné době je dvojí kvalita potravin označována za zavádění spotřebitele, nově by se měla stát nekalou praktikou.

„Teď budou probíhat jednání na úrovni ministrů a bude zároveň probíhat jednání na úrovni Evropského parlamentu. Moc bych si přála, abychom měli tu směrnici schválenou do jara příštího roku, aby potom začala platit v následujícím roce,“ říká eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Dodává ale, že s testováním není třeba otálet a může se začít už letos.

Ve chvíli, kdy inspekce odhalí dvojí kvalitu potravin, měla by se obrátit na výrobce produktu a vyvolat s ním jednání o změně receptury. Už dnes je přitom v případě zachování dvojí receptury možné výrobce sankcionovat.

Změna legislativy by se mohla týkat i nekalého podomního prodeje - například takzvaných energošmejdů, kteří nabízejí údajně levnější dodávky energií. V těchto praktikách, na které nejčastěji doplácejí senioři, je podle Věry Jourové Česko na špičce. I proto věří, že ke změně dojde a podobné praktiky bude snazší zakázat.

autoři: Věra Štechrová , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.