Blažejovice leží pár metrů od velké přehrady. Nemají ale dostatek vody

17. únor 2019 06:00

Tři desítky let je v Blažejovicích na hranicích Vysočiny velkým tématem voda. V 90. letech totiž lidem vyschly studny a pět let si zásobu museli dovážet.

Později obec ležící jen kousek od přehrady Švihov vybudovala sedm studní, v nich ale začala hladina klesat a tak zdroje posílil vrt.

S opakujícím se suchem v posledních letech ale roste obava i o něj a tak chtějí Blažejovice letos vybudovat tři nové, hlubší vrty.

„Nacházíme se v lokalitě, které se říká Hůrka,“ vede redaktorku Věru Hájkovou k místu vrtů starosta Blažejovic Karel Říha. „Tady je vrt deset let, je třicet metrů hluboký. Ve vodojemu to mícháme s vodou ze studní.“

Studny vysychají

Dodávky vody pro občany by byly bez problémů, kdyby ale studny nezačaly vysychat. „Bylo nám řešeno, že tyhle třicetimetrový vrty mají problém, budeme muset jít hlouběji, asi do sedmdesáti metrů.“

Voda ze Želivky

Obce kolem přehrady Želivka – Švihov měly být už na konci 90. let napájeny vodou z vodního díla, které je zároveň největším zdrojem pitné vody. „My jsme to tenkrát vítali, nikdy se to ale neuskutečnilo. Je to ale paradoxní, my pouštíme vodu do Želivky, platíme rozbory a všechno možné a tu vodu zpět nemůžeme dostat,“ posteskl si starosta Blažejovic.

Hluboké vrty

Blažejovicím na hranicích Vysočiny a Středočeského kraje tak nezbude nic jiného, než vrtat do větších hloubek a tam hledat prameny vody. Lidé to vítají, řada z nich totiž pamatuje situace z minulosti, kdy byla obec bez vody úplně.

autoři: Věra Hájková , mik
Spustit audio

Související