Blatný přislíbil přetížené chebské nemocnici lékaře i nepřetržitou leteckou službu

Přetíženou nemocnici v Chebu ve čtvrtek navštívil ministr zdravotnictví Jan Blatný za ANO. Na takzvané covidové oddělení se z důvodu bezpečnosti a nařízení nevydal, setkal se ale se zdravotníky, kteří mu současnou situaci popsali.

„Uděláme všechno proto, abychom sehnali tři lékaře s atestací z interny, kteří budou schopni pomoci této nemocnici. Dohodli jsme se, že ve stávající době fungující dva vrtulníky, z nichž jeden je vymezen pro potřeby kraje, budou moci létat i v noci,“ řekl před chebskou nemocnicí ministr zdravotnictví Jan Blatný za ANO.

Nově by se převozu měli navíc dočkat i pacienti v méně závažném stavu. „Ve spolupráci s národním lůžkovým dispečinkem nebudeme transportovat jen pacienty, kteří jsou v závažném stavu, ale budeme transportovat pacienty takovým způsobem v rámci České republiky, aby byla vždy zajištěna kapacita volných lůžek v chebské nemocnici, případně v ostatních nemocnicích kraje,“ doplnil Blatný.

Ministr znovu odmítl požadavek kraje na převoz pacientů do Německa

„V současné době je kapacita německých nemocnic podobná, v některých oblastech ještě více zatížená, než je v České republice. Převoz několika málo pacientů by nevyřešil situaci zdejší nemocnice ani těch ostatních, protože jsou to desítky pacientů, které je potřeba převážet,“ vysvětlil ministr.

Jak uvedl hejtman Petr Kulhánek zvolený za STAN, na využití přeshraniční zdravotnické pomoci se s ministrem neshodli. „V momentě, kdy je Cheb na hranicích s Německem, jsme součástí jednotného evropského prostoru, mám za to, že pokud jde o lidské zdraví nebo záchranu lidských životů, hranice by v dnešní době neměla sehrávat vůbec žádnou roli. Nevnímám spolupráci s Německem jako řešení, které je spasitelné, ale jako jeden prvek z možností.“

Čtěte také

Zatímco ministr slíbil zajistit do chebské nemocnice tři lékaře, kraj oslovil zdravotní sestry v regionu, které jsou na úřadu práce nebo je jejich pracoviště kvůli epidemické situaci zavřené. Vedení kraje rozhodlo o pracovní povinnosti zdravotních sester. Přetíženým nemocnicím by tak mohly pomoci sestry z jiných zařízeních. Například z uzavřených lázeňských domů, plastické chirurgie nebo reprodukční medicíny.

Před nemocnici dorazilo také několik lidí s transparenty. Mezi nimi byli i dobrovolníci, kteří zdravotníkům pravidelně nosí občerstvení.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související