Blahoslav Lukavec: Chceme, aby lidi nově viděli staré věci

27. prosinec 2015

Dny mezi svátky jsou ideálním časem pro aktivity, které baví všechny členy rodiny, napříč generacemi. Určitě mezi ně patří návštěva velké výstavy betlémů, jakou najdete v centru Prahy, v podzemí Betlémské kaple. Ta letošní je už 36. v pořadí a má podtitul Lidová řemesla v Betlémské kapli.

Na výstavě najdete nejrůznější staré předměty, které kdysi lidé běžně používali a dnes je téměř neznají, jako brdo, díže, kramle, kopist, herdule a jiné.

Uvidíte dílny dřevoobráběcí, košíkářské, sklářské, ševcovské a sedlářské, knihařské, provaznické, výrobu košťat nebo kartáčů.

Řezbář Štěpán Pěnka

A v Hovorech vám Eva Hůlková představí Blahoslava Lukavce, který tyto výstavy betlémů celé roky nese na svých bedrech, vymýšlí přidané bonusy, jako letošní lidová řemesla, a díky tomu jeho rodinné Vánoce mají každoročně velmi specifický průběh.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.