Bitcoin je měna-puberťák. Stabilní fáze ho ještě čeká, ale zklidňuje se, říká expert

1. prosinec 2017

Nejrozšířenější digitální měna překonala hranici 11 tisíc dolarů, tedy čtvrt milionu korun za kus. V posledních hodinách ale přišla o víc než pětinu své hodnoty. Od začátku roku nicméně bitcoin zvýšil svou cenu o 950 procent. Investoři mu věří a přibývá lidí, kteří si v bitcoinu otevírají nové účty a nakupují je. Je to jen nafouknutá bublina, která brzo splaskne a lidé o své peníze přijdou, nebo se bitcoin už natrvalo usadil ve finančním světě?

Podle Martina Šípa, experta na bitcoin ze startupu SatoshiLabs, není momentální propad hodnoty digitální měny důkazem o nafouklé bublině. „Cítím se být ve svém živlu. Bitcoin je prostě takový, vždycky se tak choval. V minulosti byl naopak mnohem divočejší, takže jsme mohli zažít i padesátiprocentní propad během jediného dne,” vzpomíná.

Takový pokles by dnes znamenal návrat na hodnotu 5 tisíc dolarů. „To už neočekávám, podle mého pohledu se bitcoin zklidňuje,” říká Šíp.

Velké zklamání


Já osobně označuju bitcoin jako měnu-puberťáka, tedy něco, co ještě nedospělo do rovnovážné fáze.Martin Šíp

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček, který se označuje za seriózního obchodníka, neví, kam bitcoin zařadit. „Nemůžeme o něm mluvit jako o měně, protože měna by měla být držitelem hodnoty. Jestliže má bitcoin takhle velké výkyvy během jednoho dne, tak tu funkci bezpochyby neplní,” říká.

„Nemůžeme se na něj dívat ani jako na komoditu, protože ta by měla mít určitou využitelnost. Ta bitcoinu v tuto chvíli v podstatě chybí. Dají se přes něj dělat určité transakce, musíme si ale uvědomit, že trvají několik hodin a jsou poměrně drahé. Jsou proto lepší virtuální měny i jiné způsoby, jak transakci provést,” vysvětluje Křeček.

„Těžko bitcoin zařadit. Je zde obrovské očekávání, ale jestli bude naplněno, lze velmi těžko předvídat. Potom nastává otázka, jestli to velké očekávání nebude spojeno s velkým zklamáním,” podotýká ekonom.

Měna-puberťák


Je to zřejmě oblast budoucnosti, kam se bude investovat, a je důležité to sledovat.Štěpán Křeček

Šíp přichází s jednoduchou odpovědí: bitcoin je podle něj nezařaditelný. „Je to první decentralizovaná měna na světě, která nezávisí na státech. Startovala z ničeho a je vydána na pospas běžným tržním silám,” upozorňuje.

„Já osobně označuji bitcoin jako měnu-puberťáka, tedy něco, co ještě nedospělo do rovnovážné fáze. Protože jsem hodně blízko vývoji, tak mu dlouhodobě věřím. Mnoho lidí z investičního světa teprve bude muset pochopit, co je bitcoin za zvíře,” myslí si expert.

Podle Křečka mají virtuální měny čím dál větší uplatnění. „Dokonce i americká centrální banka uvažuje o tom, že bude zavádět svoji virtuální měnu. Řekněme, že to je zřejmě oblast budoucnosti, kam se bude investovat, a je důležité to sledovat,” tvrdí.

autor: rkr
Spustit audio