Biskup Václav Malý: Korunovační klenoty symbolizují zastavení v uspěchané době. Je to rituál, lidé to silně prožívají

3. únor 2023

Jako probošt metropolitní kapituly u svatého Víta je světící biskup Václav Malý jedním ze sedmi klíčníků, kteří letos opět otevřeli dveře Korunní komory ve Svatováclavské kapli, ve které jsou uloženy korunovační klenoty. „Jsou to symboly určité pevnosti a stálosti. Lidé se potřebují,“ míní Václav Malý. Jak důležité bylo setkání tehdejších prezidentských kandidátů na mši? Jak to vidí... moderuje Zita Senková.  

Vzácné artefakty byly vystaveny v katedrále na Pražském hradě letos v lednu. K vidění byla i lebka sv. Václava. „Pokaždé je to zvláštní okamžik,“ popisuje své pocity Václav Malý. Klíčníkem je už popáté. „Jsou vystaveny symboly státnosti. To jsou symboly určité pevnosti, stálosti,“ vysvětluje celospolečenský význam takové události.  

„Lidé se potřebují v uchvátané době najednou trochu zastavit a uvědomit si, že něco netrvá jen dnes,“ zamýšlí se nad významem vystavení klenotů biskup Malý. „Je zajímavé, jak lidé prožívají tyto symboly. To, co se okolo toho děje, slavnostní otevření, potom slavnostní zavírání. Lidé potřebují rituály,“ míní Václav Malý v pořadu Jak to vidí… „Tento pocit je velmi důležitý.“ 

Na mši všichni spolu, nejen vedle sebe

Klenoty se prezident Miloš Zeman rozhodl ukázat veřejnosti u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky. Při této příležitosti celebroval mši za vlast primas český, arcibiskup pražský Jan Graubner spolu s dalšími koncelebranty. Jaký význam mše přinesla do společnosti, která v tu chvíli žila předvolebním bojem dvou kandidátů? 

„Na mši byli pozváni veřejní činitelé, zúčastnil se prezident, přišli i oba prezidentští kandidáti Andrej Babiš a Petr Pavel. Myslím, že to bylo dobře, že v tom kostele nemohlo docházet k nějakým sporům, že jsme všichni byli na stejné lodi,“ komentuje význam mše Malý. Ukazuje to podle něj, že lidé by měli umět být spolu. „Nejen vedle sebe,“ myslí si biskup. „Dát stranou všechny rozdílnosti, různé názory, různé postoje a říci si: jsme lidé a obýváme jeden prostor,“ říká biskup Václav Malý na Dvojce. „Ta symbolika byla velmi důležitá,“ uzavírá téma. 

Spustit audio

Související