Biskup Malý: Papež František se chce dotknout bolestí všech. Na Slovensku navštíví i romské sídliště

3. září 2021

Slovensko se připravuje na setkání s papežem Františkem. Kromě Slovenska hodlá nejvyšší představitel katolické církve navštívit i Maďarsko. S jakým poselstvím k našim východním sousedům přijíždí?

Jeho program na Slovensku bude velmi obsažný. A já obdivuji, že člověk, kterému je 84 let, je ochoten toto absolvovat. Jeho návštěva bude mít několik důležitých momentů, říká v pořadu Jak to vidí... pomocný biskup pražský Václav Malý.

V Bratislavě se mimo jiné papež František sejde s komunitou sester, které pečují o nemocné bezdomovce a organizují takzvané Betlehem centrum. Toto je velmi důležité. Papež František totiž nepřijíždí jenom pro elity, pro lidi úspěšné, ale přijíždí také pro lidi, kteří jsou na okraji zájmu, nebo kteří jsou dokonce vylučováni.

Neštítí se nikoho

Sidliště Luník IX. v Košicích

Zároveň se během návštěvy Bratislavy sejde také se zástupci křesťanských církví, ale také se židy. A to je v dnešní době velmi důležité. Není to žádný jeho politický kalkul, ale chce poukázat na to, že kořeny křesťanství jsou v židovství, a že je třeba židovskou tradici chránit,“ upozorňuje Malý.

Papež František hodlá také navštívit východní Slovensko, konkrétně Prešov, kde bude sloužit bohoslužbu. Půjde o bohoslužbu slouženou ve východním ritu pro řeckokatolickou komunitu. Je to veliká čest. O této menšinové katolické církvi se například u nás příliš neví.

Velkou pozornost ale zřejmě vzbudí papežova návštěva Košic, kde navštíví sídliště Luník IX, kde žijí převážně Romové. Jde o vyloučenou lokalitu trpící velkou nezaměstnaností. Papež František přichází do tohoto ghetta, aby povzbudil i tuto část slovenského obyvatelstva. Je to tedy muž, který se neštítí nikoho, který se chce dotknout i bolesti Romů na Slovensku. A je dobře, že na to chce upozornit.

Povzbuzení Slováků

Závěr jeho návštěvy 15. září se bude odehrávat na významném poutním místě Šaštín. Jde o veliký barokní kostel zasvěcený sedmibolestné panně Marii, kam směřuje mnoho poutníků. Bude to velký závěr, protože Maria, matka Ježíšova, je na Slovensku velmi uctívána.

Václav Malý ale vidí význam návštěvy papeže Františka i v celkovém povzbuzení Slováků. Slováci se za poslední léta velmi pozvedli a stali se podstatnou součástí evropské rodiny. Jsou tam sice různé nacionalistické tendence, ale i proto je tedy dobré, že jim papež ukáže, že správná cesta je ctít člověka, nepohrdat jím a být solidární, uzavírá biskup Malý.

Další témata rozhovoru: 1100 let od úmrtí české světice svaté Ludmily a její odkaz dalším generacím; význam projektu Šance; humanitární a uprchlické krize v 21. století.

autoři: Jan Burda , Václav Malý , opa
Spustit audio

Související