Bio je pro mě standard, nejsem biofanatik, vysvětluje zakladatel ekologické pekárny

21. leden 2021
Podcast Budoucnost R

Napadlo vás někdy, že i sušenky, které si dáváte ke kávě, je možné vyrábět s ohledem na principy cirkulární ekonomiky? Už 15 let se o to snaží Biopekárna Zemanka v Oříkově u Sedlčan ve středních Čechách. Jak složité je dodržovat standardy biopotravin v českých podmínkách?

Čtěte také

Biopekárna Zemanka je na českém trhu poměrně unikátní. Suroviny odebírá pouze z kontrolovaného ekologického zemědělství, zároveň se snaží minimalizovat odpad a nerecyklovatelné obalové materiály a odebírá i takzvanou „zelenou“ elektřinu.

„Biopekárna Zemanka vznikla v roce 2006. Nejprve mělo jít jen o doplněk smysluplného podnikání. Se sušenkami se totiž dalo začít jednoduše a produkce byla relativně levná,“ vzpomíná na začátky firmy její zakladatel Jan Zeman.

„Bio je pro mě standard,“ říká dnes. „Nejsem biofanatik, považuju ale za důležitou podporu ekologického zemědělství. Proto jsme už od začátku začali přidávat úvahy o tom, jak minimalizovat obal a dopravu, jak používat zelené čisticí prostředky…“ vysvětluje filozofii svého podnikání. 

Z dobré suroviny uděláte dobrý produkt, ze špatné suroviny nikdy.
Jan Zeman

Stroje jako lidská ruka

Samotná výrobna zabírá jen dvě větší místnosti v patře nepříliš velké budovy. O to více se tu musí snažit o co největší optimalizaci provozu. Zaměstnankyně pekárny vždy připraví dávku těsta, ze které pak válec s vytvarovanými vlysy vytvoří jednotlivé sušenky – v dnešním případě ve tvaru srdíčka.

„Když jsme přecházeli z ruční na strojovou výrobu, hledali jsme vhodné stroje rok. Naše technologicky složité těsto dnes stroje dokážou zpracovat jako ruka,“ popisuje Jan Zeman.

Co by si z takového provozu mohli odnést velcí producenti potravin? A proč je někdy lepší zajet pro jablka v biokvalitě do Itálie, místo toho, aby nakupovala v Česku? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R s Janem Zemanem.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.