Binar, Lukáš, Dostál, Hlubůček, Nádhera: Srpen ’68 očima pamětníků

Přistávající vojenská letadla a blížící se tanky. 21. srpna 1968 začala okupace Československa. Pamětníci srpnových událostí si dodnes do detailu pamatují vše, co se kolem nich dělo. Vzpomínají na to v Seriálu týdne Českého rozhlasu Liberec.

21. srpna 1968 vpadla do naší země vojska Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem. V Praze, Liberci, Jičíně a na dalších místech umírali lidé. Liberec zažil hned po Praze nejhorší drama. O život přišlo devět lidí. Jejich jména připomíná od roku 1990 památník přímo na zdi radnice. Zatímco v Liberci se odehrálo tragické drama s devíti oběťmi, sousední Jablonec nad Nisou naštěstí větší násilí nezažil.

Pamětníci těchto událostí si dodnes do detailu pamatují vše, co se kolem nich dělo. O tragických chvílích našeho národa vyprávěli redaktorce Ivaně Bernáthové.

Architekt Otakar Binar, který navrhl interiéry horského hotelu Ještěd, byl zrovna s Václavem Havlem, Janem Třískou a manžely Seifertovými v liberecké galerii.

Generální ředitel liberecké nemocnice Richard Lukáš tehdy jako 15letý gymnazista společně se spolužáky v srpnových dnech stávkoval.

Významný sochař a medailér Jiří Dostál, který žije a tvoři v Jablonci nad Nisou, se o invazi vojsk 21. srpna 1968 dozvěděl v zemi okupantů, v tehdejším Sovětském svazu.

V Liberci se před tamní radnicí odehrálo tragické drama s devíti oběťmi, sousední Jablonec nad Nisou naštěstí větší násilí nezažil. O vzpomínky se podělil 93letý sklář Jaroslav Hlubůček, který se až dvacet let po srpnových událostech, díky sametové revoluci v roce 1989, dočkal toho, aby mohl podnikat ve sklářství a bižuterii.

Liberečan Bohumil Nádhera tehdy učil na základní škole ve Stráži nad Nisou. Střelbu u liberecké radnice ani náraz sovětského tanku do podloubí na náměstí, která stála život devět lidí, neviděl. Jak ale zavzpomínal, byl 24. srpna 1968 na jejich pohřbu.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.