Biden má za sebou dva roky prezidenství. Uspěl v ochraně klimatu, boj s inflací ale nezvládl, hodnotí politolog Shapiro

20. leden 2023

Prezident Spojených států Joe Biden má za sebou dva roky v Bílém domě, a dostává se tak do poloviny svého prvního funkčního období. Hodnocení Bidenova prezidentství ze strany amerických občanů je různorodé: na současného prezidenta zaznívá chvála, ale i nenávistné odsudky. Co se mu v úřadu zatím povedlo a s čím se mohl vypořádat lépe? A jaká je jeho reakce na zásadní problémy dneška, jako je válka na Ukrajině nebo klimatická krize?

Podle Roberta Shapira, který je profesorem politologie se zaměřením na tvorbu americké prezidentské politiky a veřejné mínění na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, se Bidenově administrativě zejména dařilo řešit ekonomické problémy spojené s pandemií.

Čtěte také

„Pomohlo mu samozřejmě, že ve volbách 2020 získali demokrati i většinu v Kongresu. Prosadil Americký záchranný plán jako reakci na následky pandemie nebo zákon o infrastruktuře, u kterých bylo docela působivé, jak dokázal sjednotit levicové a středové křídlo Demokratické strany a jak se mu dařilo vše balit do zákonů, které vyžadují jen prostou většinu. V tom byl Biden impozantní,“ míní Shapiro.

K jeho kritizovaným krokům však naopak patří zvýšení inflace a způsob, kterým Spojené státy ukončily válku v Afghánistánu. „Jeho nízká popularita odráží právě tohle, ale částečně i rozdělení naší země. Mezi demokraty má Biden neobyčejně dobré hodnocení, mezi republikány neobyčejně špatné a nezávislí voliči jsou rozdělení – celkově to dává popularitu znatelně pod padesáti procenty,“ vysvětluje Shapiro.

Inflace a konec války v Afghánistánu

Současná inflace, která je ve Spojených státech zásadním politickým tématem, je podle Shapira výsledkem postupu ekonomů a centrální banky, ale i demokratů. Jejich prioritou je totiž udržení nízké nezaměstnanosti. Pokud tak vybírají mezi vyššími cenami a vyšší nezaměstnaností, upřednostní nízkou nezaměstnanost nad růstem cen.

Čtěte také

„Inflace je dnes 3,5 procenta a to je mimořádné. Kdybychom měli nezaměstnanost deset procent, volby 2022 by se mnohem víc podobaly těm klasickým, kdy strana, co není u moci, vyhraje ohromujícím způsobem, jako třeba v roce 2010,“ říká Shapiro.

Bidenova popularita skokově klesla především v momentě, kdy jeho administrativa chaotickým způsobem stáhla americká vojska z Afghánistánu. Proces však zahájil už bývalý prezident Trump, který nařídil okamžité stažení vojsk z Afghánistánu poté, co prohrál volby.

Chyba, kterou Biden předvedl v Afghánistánu, se od tak zkušeného lídra nečekala. Jeho vláda měla předvídat a zvládnout to lépe.
Robert Shapiro

„Chyba, kterou Biden předvedl v Afghánistánu, se od tak zkušeného lídra nečekala. Jeho vláda měla předvídat a zvládnout to lépe. Chyba byla na straně zpravodajských služeb a armády. Byly naprosto nepřipravené na to, že Afghánistán tak rychle padne,“ popisuje Shapiro.

Bezprecedentní zákon o klimatu a kritizovaná imigrace

Pro množství republikánských voličů zůstává velmi citlivé téma imigrace, která dlouhodobě probíhá na jižní hranici Spojených států. Na druhou stranu Bidena kritizuje i progresivní křídlo demokratů, kteří jsou proti zpřísnění pravidel pro žadatele o azyl.

Pro Spojené státy je ten počet lidí překračujících jižní hranici neudržitelný.

„Téma imigrace, spolu se zločinem a inflací patří k těm, kde Bidenova administrativa podala nedostatečný výkon. Teď se Biden snaží zaujmout silnější postoj, což naštve progresivní demokraty. Ale je to realita, pro Spojené státy je ten počet lidí překračujících jižní hranici neudržitelný,“ říká Shapiro.

Čtěte také

Řešením by mohla být pomoc v zemích, odkud imigranti přicházejí. Jde však o velmi složitý problém, který souvisí i se změnou klimatu. Politické kroky by tak musely být dlouhodobějšího rázu.

Za naopak neobyčejný úspěch Bidenova prezidentství bývá označováno prosazení zákona na ochranu klimatu, přestože obsahuje značné ústupky fosilnímu průmyslu.

„Prosadil klimatický zákon bezprecedentního významu. V tom smyslu je irelevantní, že se nepovedlo všechno, co bylo potřeba. Je to složité v tom, že jde o obrovský problém a že efekt toho zákona přijde až za delší čas. Navíc teď, když mají většinu ve Sněmovně republikáni, prosadit cokoli dalšího na ochranu životního prostředí bude nemožné,“ dodává Shapiro.

Poslechněte si celý rozhovor s americkým politologem Robertem Shapirem v audiozáznamu. Připravil Jan Kaliba.

autoři: Jan Kaliba , arych
Spustit audio

Související