Bibi je nadále ve hře. Izraelské volby nabídly dramatický souboj

18. březen 2015

V centru pozornosti světových sdělovacích prostředků je pochopitelně Izrael, jehož obyvatelé šli v úterý k volebním urnám. „Izraelské volby nabraly dramatický obrat, když z nich po sčítání hlasů nakonec vyšel vítězně Likud,“ hlásí ve svém titulku deník Jerusalem Post.

Ještě bezprostředně po uzavření volebních místností se totiž zdálo, že obě hlavní formace – Likud dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua i středolevicová koalice Sionistický svaz – získaly stejný počet hlasů. Vypadalo to na patovou situaci.

Ve skutečnosti teď ale volby rozhodne jeden hlas – hlas prezidenta Reuvena Rivlina, upozorňuje Jerusalem Post.

Právě hlava státu totiž vybere politika, kterého pověří sestavováním vlády. A Rivlin chce vládu národní jednoty, za kterou považuje společnou koalici Likudu a Sionistického svazu.

Čtěte také

Rivlin si prý vládu národní jednoty nechce vynucovat, jen chce tento model podpořit. „Ale každý, kdo má židovskou matku, ví, že v tom vlastně není rozdíl,“ glosuje Jerusalem Post.

„Netanjahu vynaložil v koncovce předvolebního boje enormní úsilí pro to, aby oslovil voliče extrémní pravice. A to se mu zjevně vyplatilo,“ komentuje výsledek voleb jiný izraelský list Haarec.

V izraelských volbách proti sobě stanula dosud vládnoucí pravice a nyní opět k životu přivedená levice

„Pravicové strany totiž utrpěly porážku ve chvíli, kdy se Netanjahuovi podařilo voliče přesvědčit o tom, že jeho strana Likud není o nic méně nacionalistická a rasistická,“ podotýká deník.

Přes úspěch Benjamina Netanjahua však blok pravicových a ultra-ortodoxních stran ztratil většinu v Knesetu. Likud tak bude k vytvoření vlády potřebovat podporu strany Kulanu Mošeho Kachlona. Tento bývalý politik Likudu tak přebírá velkou zodpovědnost.

„Právě Kachlon by teď měl zabránit tomu, aby v Izraeli vznikla extrémně pravicová vláda. Taková koalice by totiž poškodila renomé Izraele v zahraničí, stejně jako jeho demokratický systém. Ohrozila by také vztahy mezi židovskou většinou a arabskou menšinou,“ varuje Haarec.

„Bibi je nadále ve hře,“ konstatuje v titulku polský deník Rzeczpospolita a vysvětluje:

„Je to jednoduchá aritmetika: Nikdo jiný než on nemá stále v rukou všechny karty. Netanjahu byl zjevně schopen přesvědčit voliče o tom, že nejpalčivějším problémem Izraele teď není konflikt s Palestinci, ale íránský atomový program,“ myslí si polský list.

Čtěte také

Je přitom dost dobře možné, že voliči už mají Netanjahua po devíti letech jeho vlády dost. Ale když jde o jejich bezpečnost, tak důvěřují jemu – a ne jeho konkurentovi Jicchaku Herzogovi.

A pro izraelsko-americké vztahy představuje Netanjahuovo vítězství pokračování v dosavadním ochlazování vzájemného partnerství.

„Není jasné, jak bude Bílý dům v této situaci moci realizovat svůj mírový plán pro Blízký východ,“ konstatuje ve svém komentáři polský deník Rzeczpospolita.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio