Bez leninismu není možno žít

26. leden 2021

Počátek roku 1950 přesně odpovídá tomu, čemu se později říkalo „padesátá léta“. Politické procesy, všudypřítomná propaganda, a také zábava, která měla evokovat, že je všechno v úplném pořádku.

Karel Marx, V. I. Lenin

Už novoroční projev prezidenta republiky a předsedy KSČ Klementa Gottwalda jasně předjímal, a přirozeně také formoval, následující období.

Žonglování s čísly mimo jakýkoliv kontext – vyrobilo se, postavilo se, prodalo se, snědlo se – i propaganda propojená s výhrůžkami nedávaly do budoucna naději na nic moc dobrého. Z tohoto proslovu jsme zařadili tři krátké ukázky.

Čtěte také

Z četných politických procesů, které v této době v Československu probíhaly, se dochovala část záznamu procesu hodonínského, který se konal 20. až 22. března 1950. Vybrali jsme ukázky z výslechu hlavního obviněného (ten byl následně popraven), otázky tehdy kladla také nechvalně proslulá prokurátorka Ludmila Polednová-Brožová.

Mimochodem, právě několik dnů po tomto procesu si změnila své původní příjmení Biedermannová na Brožová – německé příjmení v exponované pozici prokurátorky totiž nebylo tehdy žádoucí. Zařadili jsme také tři zásadní pasáže ze závěrečné řeči prokurátora Karla Čížka.

Mikrofon v županu

24. března 1950 došlo k největšímu leteckému útěku z Československa. Bývalými piloty RAF byla unesena tři československá letadla z vnitrostátních linek do západního Německa.

Čtěte také

Z dochovaných a technicky velmi špatných fragmentárních záznamů – určených přitom jednoznačně pro dobovou komunistickou propagandu – jsme vybrali dvě ukázky. V první hovoří komunistický poslanec Antonín Fiala, který se shodou okolností nacházel na palubě jednoho z unesených letadel, ve druhé vypovídá jedna z pasažérek.

Kolektivizace vesnice

Pozoruhodnou kuriozitou v dochovaných nahrávkách sledovaného období jsou záznamy několika rozhovorů a besed se členy vznikajících Jednotných zemědělských družstev. Vybrali jsme z nich podivuhodnou besedu (působí mimochodem spíše jako parodická scénka), ve které její účastnice líčí, jak v Dolní Olešnici u Vrchlabí musely JZD zakládat ženy.

Reportáž z JZD Volevčice, redaktor B. Ujček (1950)

Jistým přemostěním mezi potemnělou politickou a společenskou tématikou a dobovou zábavou je pak projev Zdeňka Nejedlého – v této době mimo jiné ministra školství – k 26. výročí úmrtí Vladimíra Iljiče Lenina.

Část Nejedlého projevu dochovaná v rozhlasovém archivu má 51 minut, a to ještě na nahrávce chybí úvodní pasáž tohoto proslovu. Z projevu jsme vybrali několik osvěžujících úryvků.

Čtěte také

Vrcholem absurdity v tehdejší společenské realitě je dochovaný první díl nového zábavného pořadu Mikrofon v županu.

Skupinka rozhlasových pracovníků vypráví více či méně zábavné historiky z natáčení –pořad moderoval mladičký Václav Voska – a to z celé tehdejší historie našeho rozhlasového vysílání. Z historek jsme vybrali alespoň dvě. 

Celý pořad Pavla Hlavatého najdete v audiozáznamu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související