Bez kvalitního dopravního spoje se obce v Plzeňském kraji vylidní, varuje politolog Valeš

18. září 2020

Mezi hlavní problémy Plzeňského kraje patří dopravní obslužnost. Po mnoha letech se tam letos v létě změnil autobusový dopravce. Na začátku ale chyběli řidiči i autobusy, nefungovaly odbavovací terminály a denně nevyjelo i několik desítek spojů. To už je ale minulost, přesto je doprava pro kraj klíčová.

Čtěte také

„Kraj má to specifikum, že je tady obrovské množství relativně malých obcí, takže dopravní obslužnost je dlouhodobé téma,“ říká politolog Lukáš Valeš z Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Klíčová je tak prý i dostavba dálniční sítě, a to až na Klatovsko.

Bez kvalitního dopravního spojení se nezastaví odchod lidí z kraje. „Z velké části obcí lidé utíkají do měst – do Plzně a okolí, ale taky do Prahy. Část kraje se tak vylidňuje. Bohužel, žádná krajská reprezentace, a to z jakékoli politické strany, zatím nebyla schopna tomuto trendu zabránit,“ dodává.

Kraj = průtokový ohřívač

Kraje ale mají omezené kompetence a ještě omezenější vlastní finanční zdroje. „Taky je jim vytýkáno, a často oprávněně, že jsou to jen průtokové ohřívače peněz, které jdou z centra,“ přidává výtku, která prý neplatí pouze pro Plzeňsko.

„Chybí koordinace různých úrovní veřejné správy, a to od té celostátní, přes krajskou, až po tu místní. A týká se to dopravy, ale taky zdravotnictví. Takový Tachov je snad jediné okresní město v republice, které nemá vlastní nemocnici,“ uzavírá.

02748239.jpeg

Celý rozhovor i reportáž plzeňského redaktora Jana Markupa najdete v audiozáznamu. Ptal se Lukáš Matoška.

autor: Jan Markup
Spustit audio

Související