Bez hnutí ANO koalice nevznikne. Na jednání tak máme klid, říká poslanec Vondráček (ANO)

25. říjen 2017

Nová poslanecká sněmovna se na své ustavující schůzi sejde až 20. listopadu. Oznámil to Pražský hrad. Jak daleko jsou povolební vyjednávání? Rýsuje se vládní koalice? A dokáže se 9 stran shodnout na tom, jak bude fungovat nová Poslanecká sněmovna?

„Máme 9 klubů, což je historické maximum, a řídit Sněmovnu a efektivně fungovat nebude jednoduché. Myslím, že bude naprosto nezbytné změnit některé zvyklosti. Jako první se nabízejí ty proslavené přestávky na poradu, kdy má každý klub bez udání důvodu 2 hodiny na poradu denně, což by znamenalo 18 hodin každý den,“ říká poslanec za hnutí ANO a člen vyjednávacího týmu Radek Vondráček.

Zástupci ODS na to podle Vondráčka reagovali pozitivně a neodmítl ani Miroslav Kalousek z TOP 09. Zástupci ODS přišli s požadavkem na funkci předsedy Poslanecké sněmovny pro předsedu strany Petra Fialu, vyjednávači z hnutí ANO to ale odmítli. Podle Vondráčka je vzhledem k výraznému vítězství hnutí ANO logické, aby byl předseda Sněmovny z tohoto hnutí.

Premiér z ODS?

Na jednání s ODS řešili zástupci hnutí ANO jen sněmovní záležitosti a o účasti strany ve vládě ani nemluvili. „Měli jsme možnost sledovat živé vysílání a pan předseda Fiala nám v podstatě předem odpověděl prostřednictvím televizní obrazovky, takže některé otázky ani nemusely být kladeny,“ komentuje Vondráček.

Server Neovlivní.cz napsal: „Zákulisní spekulace: Babiš ve finále nabídne ODS post premiéra a zrušení EET. ODS ale už teď tvrdí, že ani na takový obchod nepřistoupí.“ Tuto variantu ale Radek Vondráček se smíchem odmítl a dodal, že hnutí ANO nebude jednat s nikým jiným z ODS než s vyjednávacím týmem, ani s Václavem Klausem ml.

Martin Stropnický

ANO bez kandidáta na prezidenta

Jaká by byla nejlepší varianta pro hnutí ANO? „Paleta možností je tak pestrá, že žádné favorizované řešení není. Líbí se mi ta situace, že bez hnutí ANO, vzhledem k výraznému vítězství, se skoro nedá předpokládat vytvoření koalice. Čeká se na nás a díky tomu, že nemusíme sledovat vývoj kuloárních jednání, tak máme na jednání klid, relativně dost času a chceme postupovat obezřetně a s rozmyslem. I menšinová vláda je řešení.“

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že hnutí nepostaví svého kandidáta do prezidentských voleb. Podle Radka Vondráčka z toho důvodu, že se jim nepovedlo najít člověka, u kterého by byla vysoká šance na úspěch. Martin Stropnický kandidaturu prý sice zvažoval, ale nakonec od něho nevyšel impuls a nedohodlo se vedení. Jako vstřícný krok vůči prezidentu Zemanovi to ale Vondráček nevnímá.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.