Bernie Sanders vzdal boj o prezidentskou nominaci, informuje deník The New York Times

9. duben 2020

Je to konec Sandersovy cesty do Bílého domu, kterou vermontský senátor započal už před pěti lety, píší americké noviny a připomínají, že 78letý politik bojoval o demokratickou nominaci už s Hillary Clintonovou.

Sanders se v posledních letech stal předákem pracující třídy, vůdčí postavou amerického liberalismu a lídrem vlastní politické revoluce. Jeho odstoupení z demokratických primárek teď otevírá cestu k nominaci pro Joea Bidena. Zároveň tím ale progresivní křídlo Demokratické strany přichází o prominentní hlas v podzimním prezidentském klání.

Čtěte také

Jak zdůrazňuje americký deník, demokratickou bitvu o prezidentskou nominaci zastínila koronavirová pandemie. Poté, co Bernie Sanders v posledních týdnech utrpěl výrazné porážky v Jižní Karolíně, Michiganu a na Floridě, neměl reálnou šanci v primárkách zvítězit.

Nikdy se mu nepodařilo změnit široce přijímaný názor, že jako samozvaný demokratický socialista nepatří k jádru strany. Hrdě se prohlašoval spíš za nezávislého vermontského senátora než za člena stranického establishmentu.

Sanders před svým druhým pokusem dobýt Bílý dům sliboval, že dokáže přivést k Demokratické straně nové voliče. To ale bylo nad jeho síly, hodnotí The New York Times.

Sám ostatně přiznal, že se mu nepodařilo přilákat ještě více nových mladých voličů. Už na začátku roku se také ukázalo, že Sanders nedokázal napravit svou zásadní slabinu z minulých prezidentských primárek – nezískal na svou stranu dostatečnou podporu Afroameričanů, jejichž podpora je pro Demokratickou stranu životně důležitá.

Wu-chan zrušil karanténu

Po konci 11týdenní karantény zažívá čínský Wu-chan masivní exodus, uvádí deník The South China Morning Post. Jen ve středu z jednoho z nejlidnatějších měst ve střední Číně odjelo vlaky odhadem 55 tisíc lidí. Tamější letiště odbavilo poprvé od 23. ledna na 100 letů.

Čtěte také

Na příjezd lidí z epicentra současné koronavirové pandemie se teď připravují města po celé Číně. Jen z Pekingu uvízlo ve Wu-chanu na 11 tisíc lidí. Úřady v hlavním čínském městě proto už oznámily, že omezí počet navrátilců z Wu-chanu na tisíc denně. Všichni budou po příjezdu testováni, informuje list The South China Morning Post.

Obdobná bezpečnostní opatření zavedla také provincie Kuang-tung na jihu země. Návrat tam povolí jen těm, kteří se prokážou negativním výsledkem testu na koronavirus. A i tehdy úřady lidi žádají, aby mimo docházení do práce zůstali po návratu několik týdnů doma. Stejně jako tam mají i v samotném Wu-chanu strach z potenciální druhé vlny infekčního onemocnění, které na světě zabilo už skoro 90 tisíc lidí.

Čínské obavy mají ještě jeden rozměr. Dvě třetiny ze skoro 900 lidí, kteří se v Číně v posledních osmi dnech nakazili novým typem koronaviru, nevykazovaly žádné symptomy onemocnění. Tito lidé jsou ale pořád infekční. Zprávu přinesla čínská národní zdravotní komise. I když se to zdá jako velký počet, přiznává hongkongský deník, existuje podle čínských vědců jen málo dat k tomu, aby šly z těchto čísel vyvozovat nějaké závěry.

Příměří v Jemenu?

Koaliční síly Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů vyhlásily jednostranné příměří v Jemenu, kde bojují s húsijskými rebely. Mělo by trvat dva týdny. Informuje o tom zpravodajský server blízkovýchodní televize Al-Džazíra. Ke kroku se Rijád a Abú Zabí údajně částečně odhodlaly na základě výzev OSN ke klidu zbraní v časech koronavirové pandemie.

Čtěte také

Húsíjové, kteří kontrolují jemenskou metropoli San'á a většinu oblastí na severu země, se podle Al-Džazíry zatím k nabízenému příměří nevyjádřili. Už dříve ale rebelové zaslali Organizaci spojených národů návrh na ukončení pětiletého konfliktu a s ním související blokády země.

Vojenský konflikt v Jemenu trvá od konce roku 2014, kdy húsijští rebelové svrhli vládu v hlavním městě San'á. V zemi vznikla naléhavá humanitární krize, zemřelo už přes 100 tisíc lidí. Miliony obyvatel Jemenu jsou teď náchylní vůči koronavirovému onemocnění. Jak uvádí Al-Džazíra, právě poukazováním na tuto hrozbu chce OSN a západní spojenci dotlačit válčící strany k mírovým jednáním.

Víc v audiozáznamu. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.