Bernasconi: Špinavé peníze a korupce jsou stejné jako ženevské konvence

25. červenec 2013

V kauze Mostecké uhelné jde celkem asi o 26 miliard korun. Bývalí manažeři měli společnost koupit za její vlastní peníze a údajně při tom poškodili stát o tři a půl miliardy. K těmto závěrům ale nedošla česká policie nýbrž švýcarská prokuratura.

Proces s bývalými manažery Mostecké uhelné vzbudil ve Švýcarsku velký zájem. Odborníci si o něm myslí, že vstoupí do právnických učebnic. "Jde o jeden z největších případů podvodu a praní špinavých peněz, se kterým se naše justice setkala," vysvětluje mi kolega Alex Grass ze Švýcarského rozhlasu.

Celé soudní líčení se vešlo do 53 dní. A to je na švýcarské poměry dlouhá doba. "Obžaloba má přes tři sta stran. Už to samo o sobě je dost nezvyklé. Ale těch věcí je víc.

Do podvodu byly zapojeny desítky firem, stovky bankovních účtů a nepřehledné množství plateb. Dohledat všechny transakce dalo vyšetřovatelům obrovskou práci. Proto se na tomto případu mohou další učit," vysvětluje Alex.

Během procesu prokurátorka Graziella de Falco popisovala, jak manažeři Mostecké uhelné vyváděli ze společnosti peníze, potají skupovali na trhu její akcie, podvodem přesvědčili stát aby svůj podíl prodal levně, korupcí si zajistili hladký průběh a nakonec zfalšovali účetnictví tak, aby nebylo poznat, že chybí asi 5 miliard korun.

Obžalovaní naopak tvrdí, že žádný z jejich kroků nebyl nelegální. A švýcarskému soudu vysvětlovali situaci v České republice koncem 90. let, aby pochopil, některá jejich kontroverzní rozhodnutí.

Proces je zvláštní i tím, že prvotní zločin se měli spáchat převážně čeští občané v České republice. Ve Švýcarsku se peníze jen praly. A logicky by tak místnímu soudu měl předcházet ten český. A to švýcarským novinářům nejvíc vrtá hlavou.

Proč se Česká republika tak dlouho odmítala problémem zabývat a procesu se účastnit? "Švýcarský velvyslanec se ptal na ministerstvu financí i na ministerstvu spravedlnosti. Nikdo z nich se ale o tom nechtěl ani slyšet." Podivuje se Alex Grass ze Švýcarského rozhlasu

Tříčlenný senát rozsudek vynese až 10. října ve 14 hodin. Přímo ve Švýcarsku jsem zašel za odborníkem na slovo vzatým. Profesor Paolo Bernasconi je nejen zkušený právník, ale pomáhal psát zákony, podle kterých dnes české manažery Mostecké uhelné ve Švýcarsku soudí. Ten je na soudní spory, které se týkají cizinců zvyklý.

Více než polovina peněz, o které se starají švýcarské finanční instituce, nepochází ze Švýcarska ale z ciziny. A to se samozřejmě projevuje dál i u soudů. Ze své praxe mohu říct, že půlka mých klientů nejsou Švýcaři. Musím se s nimi bavit anglicky, ale ani to není jejich mateřský jazyk. Pochází z latinské Ameriky, Asie nebo východní Evropy.

autor: obo
Spustit audio