Bentley: Luxusní vozy, které nesou okřídlené písmeno B ve znaku

Za vznikem značky Bentley stál britský průkopník automobilismu a konstruktér Walter Owen Bentley. V loňském roce značka oslavila sté narozeniny. V té době po českých silnicích jezdilo 473 těchto luxusních vozů a prodalo se dalších 89 nových aut.

Walter Owen – který si rád nechával říkat W.O. – se narodil 16. září 1888 v britském Hampsteadu do dobře situované rodiny jako nejmladší z devíti dětí. Jeho otec byl úspěšný byznysmen, a tak si mohl dovolit synkovi zaplatit kvalitní vzdělání na Clifton College v Bristolu. Walter Owen Bentley byl svobodomyslný a zvídavý. Když mu bylo devět let, koupil si ojeté kolo a rozebral ho, aby zjistil, jak přesně funguje.

Motory nad vzdělání

Víc než akademické vzdělání ho lákaly motory a vlaky. Když mu bylo šestnáct, rozhodl se opustit školu a vydat se životem na vlastní pěst. Rodina z toho nebyla nadšená a na finanční podporu ze strany bohatého tatínka tak mohl mladík zapomenout.

Připravili: Jan Kovařík a Jitka Škápíková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Dominik Budil
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Produkce: Hana Vrbová

Nastoupil na pět let jako učeň ke Great Northern Railways, pak pracoval jako železniční dělník a učil se za pochodu. Právě při údržbě strojů získával své první základy v oboru mechaniky a seznamoval se se stavbou složitých železničních strojních zařízení. Vyplnil se mu i jeho sen svézt se na lokomotivě.

Vášeň k motocyklům

Ve chvíli, kdy převzal výuční list, tak si uvědomil, že chce svou kariéru rozvíjet ještě dál. Železnice mu přestala stačit, a tak přece jen vzal na milost dříve zavrženou možnost dalšího teoretického vzdělávání a přihlásil se ke studiu na King's College v Londýně.

V osmnácti letech se posadil na svůj první motocykl Quadrant a objevil pocit vzrušení z rychlé jízdy. Pak přišly další motocykly. Bentley se na nich nejen nadšeně proháněl po silnicích, on je začal i vylepšovat a také na nich spolu se dvěma svými bratry závodit. Do soutěží nastoupil na motocyklech Quadrant, Rex a Indian.

Od lokomotiv přes motocykly dovedla životní cesta Waltera Owena Bentleyho k automobilům.

Začínali s francouzskými vozy

V roce 1912 se dal Walter Bentley dohromady se svým bratrem, založili společnost s názvem „Bentley and Bentley“ a začali dovážet do Británie francouzské automobily.

Po první světové válce, konkrétně 10. července 1919, založil W.O. automobilku Bentley Motors Ltd. První model, třílitrový Bentley, představil už v listopadu téhož roku na autosalonu v Londýně. Prodávat ho začal o dva roky později. Základem úspěchu značky se od počátku stala rychlost a robustnost vozů. Už první model dokázal jet až 120 kilometrů v hodině.

Jak byl vůz Bentley úspěšný při závodech? Jak firma přečkala druhou světovou válku? A jaké vozy vyrábí dnes?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související