BBC: V Texasu mají nový zákon o potratech pouze do 6. týdne těhotenství

3. září 2021

Britská veřejnoprávní BBC píše o texaském zákonu zakazující umělé přerušení těhotenství pro většinu žen. Nový a už platný zákon umožňuje podstoupit potrat jen v prvních šesti týdnech těhotenství. Respektive do momentu, než je možné u dítěte detekovat srdeční tep.

V této době nicméně řada žen ani neví, že je těhotná. Zákon také dává každému jednotlivci právo žalovat lékaře, kteří provedou potrat později.

Čtěte také

Schválení zákona proto vyvolalo po celých Spojených státech poměrně silnou vlnu kritiky. A vyjádřil se k už i Joe Biden, který nové opatření odsoudil a označil ho za bezprecedentní útok na práva žen. Americký prezident zároveň slíbil, že jeho administrativa bude bojovat za ochranu ústavního práva na potrat, pokračuje BBC.

Proti schválení zákona se vyjádřili také další významní američtí politici. Odsoudila ho například předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Peloisová nebo starosta New Yorku Bill de Blasio.

Podobné zákony v jiných státech zablokovaly soudy, k texaskému opatření se ale nejvyšší ani federální odvolací soud zatím nevyjádřily. Pokud by zákon opravdu zůstal v platnosti, jednalo by se o největší omezení práva na potrat od roku 1973, kdy interrupce na celém území Spojených států legalizoval takzvaný precedent Roe versus Wade.

Záplavy v New Yorku

Při bleskových záplavách na severovýchodě Spojených států zemřelo nejméně 46 lidí, informuje web americké televize CNN. Rekordní srážky a silný vítr po hurikánu Ida, zasáhly zejména státy New York, New Jersey a Maryland.

Hasiči po celém městě zachraňovali stovky lidí a starosta New Yorku Bill de Blasio vyhlásil nouzový stav, kdy lidem důrazně nedoporučil cestování.

Zároveň obyvatele vyzval, aby v maximální míře využili možnosti práce na home-office, píše CNN. Úřady přerušily provoz většiny stanic metra a nefungují ani další prostředky veřejné dopravy. Nepřízeň počasí se dotkne mimo jiné i programu tenisového US Open.

Hurikán Ida zasáhl jihoamerickou Louisianu v neděli odpoledne. Provázel ho vítr o rychlostech až 240 kilometrů za hodinu. Bez proudu po něm i nadále zůstávají stovky domácností.

Úřady navíc varují, že obnova dodávek elektřiny a pitné vody může trvat i několik týdnů. Například v New Orleans už několik dní platí noční zákaz vycházení. Prezident Joe Biden všem postiženým oblastem přislíbil veškerou potřebnou pomoc, uzavírá CNN.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu.

autoři: Marek Jakšič , lup
Spustit audio

Související