Bavorsko analogové rádio v roce 2025 nevypne, FM sítě ale mohou doznat změn

23. únor 2023

Bavorsko jako nejpokrokovější spolková země Německa se rozhodla, že nevypne analogové rozhlasové vysílání v roce 2025, jak se původně zvažovalo. Následuje tak sousední Sasko, které s distribucí FM signálu nadále také počítá. Ve své poslední zprávě to uvedlo Bavorské státní centrum pro nová média (BLM).

Podle prezidenta mediálního regulátora Thorstena Schmiegeho zahájilo Bavorsko v minulosti s komerčními stanicemi dialog nad možností vypnutí analogového rozhlasového vysílání v FM pásmu v roce 2025. Z této diskuse jasně vyplynulo, že původní distribuci signálu není třeba vypínat, byť DAB+ se těší v Bavorsku velmi dobré kondici a neustále dochází k posilování této technologie. Vysílací FM sítě by však bylo možné reformovat.

„Migrace z FM vysílání na DAB+ již probíhá. Všechny soukromé programy v Bavorsku jsou od roku 2021 dostupné také v DAB+. Díky tomu je Bavorsko první spolkovou zemí, která svou nabídku FM programů kompletně promítá i do DAB+. O rozmanitosti rozhlasové krajiny v Bavorsku svědčí fakt, že mnoho nových digitálních programů, které dříve nemohly být nabízeny na FM, jsou nyní k dispozici digitálně,“ dodal prezident BLM Thorsten Schmiege.

autor: lukpo
Spustit audio

Související