BatoLaterna jako divadlo pro batolata. Laterna magika uvádí poprvé v historii inscenaci pro nejmenší děti

16. březen 2022

Laterna magika uvádí poprvé v historii na jeviště Národního divadla inscenaci pro nejmenší děti BatoLaternu, tedy titul pro batolata od 6 měsíců do 3 let. Diváky nebude zatěžovat složitým příběhem, ale zábavnou a poetickou formou je provede poznáváním okolního světa.

Takzvané divadlo 0+ se začalo profilovat na přelomu 70. a 80. let a víc než 10 let se mu věnuje i režisérka a choreografka BatoLaterny Hana Strejčková. Při práci na inscenaci se musela naladit na myšlení nejmenších dětí a jejich vnímání světa. „Malý divák nepotřebuje pohádkový souboj dobra a zla ani časovou posloupnost. Stačí mu postupně dávkovaná překvapení, která aktivizují smyslové vnímání a pomáhají rozvíjet to, co už dítě zná nebo porozumět něčemu novému. BatoLaterna však rozhodně není volnočasovou hernou. Vše, co se na jevišti děje, jsou předem nazkoušené a promyšlené situace, připravené na to, že do nich děti budou zasahovat. Nepodbízíme se jim lacinou infantilitou, ale snažíme se naladit na jejich vlnu vnímání.“

BatoLaterna

Vše se odehrává na jevišti Nové scény, v jejímž středu je hrací prostor a malí i velcí diváci se mohou pohodlně rozesadit okolo něj na polštářích. Tři tanečníci a mimové postupně zapojují do hry několik abstraktních objektů.

Spustit audio

Související