Baťa: Z revolty proti otci obul celý svět

Rod Baťů měl ševcovinu v krvi. Jenže Tomáš měl i smysl pro obchod. A nápad. Díru do světa udělal plátěnými „baťovkami“ s koženou špičkou. Nejdřív ale musel selhat.

Připravil: Jan Kovařík
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Radek Veselý
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Premiéra: 5. 5. 2020

Tomáš Baťa se narodil 3. dubna 1876 ve Zlíně. Tou dobou byly jeho staršímu bratrovi Antonínovi dva a sestře Anně čtyři roky. Po smrti maminky se otec znovu oženil a přestěhoval rodinu do Uherského Hradiště. Tam se pak narodí Jan Karel, který si bude říkat Jan Antonín Baťa.

Revolta tří sourozenců

Tomáš Baťa odmala pracoval v rodinné dílně a učil se tím, že koukal tátovi pod ruce. Zajímal se nejen o to, jak boty vyrábět, ale i jak je co nejlépe prodat. V patnácti letech odešel po neshodách s otcem do Vídně a zkusil prodávat vlastnoručně ušité boty sám.

Čtěte také

Nevedlo se mu ale dobře, a tak se nakonec musel se sklopenou hlavou vrátit domů. Doma to ale skřípalo dál, a tak si Antonín, Anna a Tomáš Baťovi 21. září 1894 v moravském Zlíně založili vlastní živnost.

Podnik přebírá Tomáš

Tomáš a Antonín začali vyrábět valašskou prošívanou houněnou obuv na symetrickém kopytě (pravá byla stejná jako levá). Sestra Anna vedla bratrům domácnost i účetnictví. Ale ani tentokrát se nedařilo. Už po roce se dostali do finančních potíží.

Logo

Když nejstarší Antonín odešel na vojnu, převzal vedení Tomáš. Během necelého roku se mu podařilo firmu z krize dostat. Jenže sotva se začalo blýskat na lepší časy, museli sourozenci Baťovi řešit další potíž.

Zrod baťovek

Firma Koditsch a spol., u níž měli všichni ševci včetně Baťových uloženy směnky, zkrachovala. Tomášův otec podnikání ukončil, jeho syn to ale vzdát nechtěl. Přišel s chytrým řešením: udržet firmu nad vodou měly tzv. baťovky.

Šil je z plátna, které bylo mnohem levnější a dostupnější než pravá kůže. A začal jejich výhody hlásat do světa. O „baťovky“ začal být obrovský zájem, a tak Baťa zakoupil v Německu první šicí stroje s ručním pohonem.

Tomáš Baťa zavedl mnoho novinek, které u nás dosud neměly obdoby

  • pro své zaměstnance vystavěl praktické ubytování – tzv. Baťovy domky
  • se svými dělníky uzavíral smlouvy a vytvořil systém odměn a srážek ze zisku
  • dělníci měli možnost kariérního postupu a studia
  • zavedl americký způsob práce – tzv. pásovou výrobu

Jak pokračovala Baťovo podnikání na začátku dvacátého století? Jaký byl soukromý život Tomáše Bati? Jak „baťovky“ přečkaly první a druhou světovou válku a revoluční roky 1948 a 1989?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související