Bašár Asad si ponechal část chemických zbraní

6. červen 2014

Syrský prezident Bašár Asad neodevzdal všechny chemické zbraně, ale část ukryl v horách severozápadní Sýrie. Izraelskému serveru Times of Israel to řekl vysoce postavený představitel syrské opozice, který si přál zůstat v anonymitě.

Své informace čerpá od syrských bezpečnostních služeb, s nimiž udržuje kontakty. Podle něj 16. dubna přijely tři kamiony na základnu Asadovy Horské brigády v Džurínu, asi sto kilometrů od města Hamá. Přivezly chemické látky, které byly vzápětí ukryty v podzemních prostorách. Po celou dobu operace byly v celém kraji přerušeny dodávky elektřiny.

Syrský režim podle Times of Israel rovněž přemístil chemické látky a rakety s chemickými hlavicemi z výzkumného střediska Marzáf asi dvacet kilometrů severovýchodně od Hamá do nově upraveného bývalého rekreačního tábora v Masjáfu asi padesát kilometrů západně od Hamá.

Tam byly zbraně uloženy do tajných jeskyní a dalších skrýší v horách. Podle citovaného zdroje to není poprvé, co Asad chemické zbraně stěhoval. Opozice je přesvědčena, že si schoval i velké množství nervového plynu VX. Před dohodou o likvidaci chemických zbraní ho měl asi 200 tun, ale kolik ho odevzdal, zdroj neví.

Čtěte také

Informace částečně potvrdil další člen opozice z Hamá. Podle něj byl už na začátku povstání tábor v Masjáfu, kde se nacházely stany a bazén, přestavěn na uzavřené vojenské výzkumné zařízení. Celá hora za táborem je dnes obehnána příkopy, které jsou vidět i na satelitních snímcích. V únoru také upozornila izraelská zpravodajská služba, že Asad shromažďuje v alawitských oblastech západně od Hamá rakety s chemickými hlavicemi.

Asad nedodržuje ani sjednanou mezinárodní dohodu o likvidaci chemických zbraní, a ty tak nebudou zničeny do 30. června. Asad to zdůvodňuje špatnou bezpečnostní situací. Podle oficiálních zpráv zbývá odvézt něco přes sedm procent nahlášených zbraní.

Logo

Citovaný představitel syrské opozice však odhaduje, že Asadův režim si jich ponechal až 20 %. „Těchto dvacet procent by dokázalo zničit celý Blízký východ,“ řekl muž izraelskému serveru.

Americké ministerstvo zahraničí potvrdilo, že v Sýrii provedl sebevražedný útok americký občan, píše agentura Reuters. Říkal si Abú Hurajrá Amrikí a spáchal jeden ze čtyř atentátů 25. května v provincii Idlib jménem povstalecké Fronty al-Nusra, která je napojena na Al Kajdu. Bylo mu něco přes dvacet let, měl blízkovýchodní původ a vyrostl na Floridě. V Sýrii bojoval asi rok.

Jde patrně o první sebevražedný útok Američana. Před činem natočil s třemi dalšími sebevrahy video, které se objevilo na serveru YouTube. Jeden byl Syřan a druzí dva rovněž cizinci. Na nahrávce je vidět nákladní automobil naložený výbušninami a na příštím záběru výbuch v jakési pevnosti na vzdáleném kopci.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio