Bary a restaurace zůstanou po 23. hodině zavřené, nelze je uhlídat, říká náměstek Prymula

25. květen 2020

Česko čeká zatím největší rozvolňování opatření proti šíření koronaviru. Otevřou například restaurace nebo hotely. Lidé se budou moci podívat také do vnitřních prostor hradů a zámků, zoologických a botanických zahrad, vyrazit na koupaliště nebo do bazénu.

Senioři v domovech a léčebnách se také od pondělí mohou po více než dvou měsících setkat se svými rodinami a přáteli. „Byl dobrý důvod ty návštěvy uvolnit, protože senioři opravdu strádali, a to i při vědomí určitých rizik. Proto jsou ta pravidla ještě poměrně přísná,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Čtěte také

„Návštěvy nebudou probíhat tak, jak byli lidé zvyklí dříve. Mohou přijít maximálně dvě osoby a návštěvy se budou koordinovat,“ přibližuje Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

K dalším opatřením patří měření teploty, dezinfekce vyčleněných místností nebo dotazník na příznaky koronaviru. „Personál i vedení zařízení chápou, že po dlouhé izolaci je třeba návštěvy obnovit, ale panují obavy, že by se tam mohla dostat nákaza,“ varuje s tím, že nemoc se v domovech seniorů rychle šířila.

Kde musím mít roušku od 25.5.2020

Bary nelze uhlídat

Otevírají se také vnitřní prostory restaurací, prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek oceňuje, že k uvolnění dochází dříve, než bylo původně plánováno. Šíření nákazy se neobává, k většímu srocování lidí podle něj nedojde a riziko není větší než například v obchodech.

Čtěte také

I podle Prymuly je riziko minimalizované, provozovatelům prý ale vadí omezení otevírací doby po 23. hodině. „V pozdějších hodinách není nikdo schopen uhlídat, zda tam nedochází k těsnějšímu kontaktu osob a šíření nákazy,“ zdůrazňuje náměstek.

Od 26. května se dále zmírní opatření pro překročení hranic. Otevře se více přechodů a hraniční kontroly budou jen namátkové. Nadále ale bude povinné při vstupu do země dokládat negativní test na nemoc covid-19.

„Až budou rozvolněny vnější hranice Evropy, budeme řešit, co s těmi vnitřními. Zdá se, že bude vznikat jakýsi mini–schengen. Některé země se dohodly, že k 15. červnu dojde k uvolnění a test už z nerizikových zemí nebude nutný,“ komentuje Prymula.

Opatření, která se 25. května rozvolní

S Vojtěchem jsme si to vyříkali

Premiér Andrej Babiš (ANO) Prymulovi nabídl post vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, ten podle svých slov nabídku přijal. „Pokud to vláda schválí, nastoupil bych k 1. červnu,“ uvádí.

„Dominantně bych se měl věnovat vědě, ale dohodli jsme se s panem ministrem, že zůstanu v tom klinickém týmu, který vytváří odborná doporučení. Ale už nebudu mít zodpovědnost za fungování chytré karantény, ta přechází na hlavní hygieničku,“ dodává.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO) nevidí jako problém, že jeho končící náměstek přechází na jiný post. Budou prý nadále spolupracovat a pracovní vztahy mezi nimi v rozhovoru v České televizi označil za korektní.

(S ministrem zdravotnictví) jsme se dohodli a vyříkali si to. Není nějaký zásadní problém a spolupracovat určitě budeme.
Roman Prymula

Poslechněte si celý speciál!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.