Barnevernet ztrácí důvěru i v Norsku, tvrdí novinář

8. leden 2016

Ve světě jsou na dnešní den plánované další demonstrace proti norskému úřadu Barnevernet, který údajně neoprávněně odebírá děti biologickým rodičům.

„Vnímání Barnevernetu se za poslední rok změnilo i v samotném Norsku. Důvěra norské veřejnosti klesá a kritických hlasů je v současné době poměrně hodně,“ říká Andrej Ruščák, novinář dlouhodobě žijící v Norsku.

Zametání problémů pod koberec nejde už tak snadno poté, co stovka norských expertů na ochranu dětí zaslala dopis vládě, ve kterém vyjádřila znepokojení nad celou situací kolem úřadu.

Podle Ruščáka si úřad sice uvědomuje, že jeho pověst je nalomená, ale vypadá to, že s tím nechce nic dělat. „Tváří se tak, že kritika je neoprávněná a že lidé netuší, jak dobrou práci odvádí.“

Pro Barnevernet často pracují idealisté s náboženským nebo ideologickým přesvědčením že jejich posláním je zachraňovat děti. Problém je v tom, že tito lidé mají vyhraněné názory například na alkohol a další aspekty.

K práci v tomto úřadě stačí vystudovat tříletý bakalářský obor. Zaměstnanci nemají na rozdíl od policistů žádný trénink v tom, jak vést výslech, jak neklást návodné otázky. Přitom s dětmi provádějí výslechy za nepřítomnosti rodičů.

Změna ve vzdělávání zaměstnanců Barnevernet není pravděpodobná. „V Norsku je velký problém cokoliv změnit, protože zaměstnanci ve veřejném sektoru požívají velkou ochranu,“ uzavírá Andej Ruščák.

autoři: Ondřej Nováček , msp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.