Bára Basiková: Až přestanu zpívat, vrhnu se zas na psaní

22. červenec 2019

Autobiografickou prvotinu Báry Basikové Rozhovory s útěkem (1990) ocenil i Bohumil Hrabal. Prvky ze zpěvaččina života se objevují i v pokračování s pracovním názvem Rozhovory s útokem.

„V první lajně jede rodina a zpívání, takže psaní je na vedlejší koleji. Ještě je času dost a třeba až jednou nebudu zpívat, zase se na to psaní třeba vrhnu. Nutno podotknout, že od té doby, co jsem napsala prvotinu, uběhla spousta let,“ nastiňuje Bára Basiková v rozhovoru v Nočním Mikrofóru na Dvojce.

Nevím, jestli bych dnes obstála

Bára Basiková na Dvojce

„Doba se výrazně změnila jak společensky, tak kulturně. Žijeme v úplně jiné zemi. Česká literatura se taky vyvinula někam jinam. Rozhovory s útěkem jsem psala v době, kdy hodně frčel Bohumil Hrabal a Vladimír Páral. Nevím, jestli bych dneska se svým stylem nebo s tématy, která bych našla, obstála. Ale zkusit to nakonec můžu, že jo.“

Rodina je nejpodstatnější. Zásadní věc v mém životě je být dobrou maminkou, starat se dobře o dítě a vytvořit mu podmínky pro život a šťastné dětství.

Labutí píseň Stromboli?

Basikovou čeká letos turné se skupinou Stromboli. Zájem fanoušků a promotérů stoupl po megakoncertu v původním složení kapely v prosinci 2014 v pražské O2 Aréně. „Nevím, jestli je to skutečně labutí píseň, jestli už se letoškem nebudeme navždy loučit. Ale člověk nemá nikdy říkat nikdy. Pokud je zájem promotérů, kteří nás zvou na festivaly i samostatné koncerty, a hlavně fanoušků, tak je to radost a pro nás určitá satisfakce,“ popisuje Basiková.

Text rozhovoru je převzat z webu barabasikova.cz. Jak Bára Basiková vzpomíná na své dětství v centru Prahy? Kdo ji dovedl ke zpěvu? Proč nemá talent na malování, ale zato na psaní a muziku? Jak prožívala studia na střední ekonomické škole? A jaké novinky chystá pro letošní rok?

autoři: Tomáš Vacek , mvo
Spustit audio

Související