Bankovka s přezdívkou „bin Ladin" končí. Nejvíc bude chybět zločincům a teroristům

6. únor 2018

Evropská centrální banka přestane tisknout jednu z nejhodnotnějších bankovek na světě. Vydávání platidla s hodnotou pět set euro - tedy v přepočtu přes dvanáct tisíc korun - ukončí banka už ke konci roku 2018. Důvodem jsou obavy ze zneužívání této bankovky ke kriminální činnosti. Bankovka ovšem dál zůstane v oběhu.

Ještě před čtyřmi lety vydala Evropská centrální banka přes 80 milionů kusů pětiseteurových bankovek. Letos už z tiskárny nevyjede ani jedna. Cílem je zamezit nelegálním obchodům.

„Fialová bankovka totiž často slouží k praní špinavých peněz mezi pašeráky drog nebo daňovými podvodníky," dodává profesor Katedry měnové teorie Vysoké školy ekonomické v Praze Zbyněk Revenda. „Kriminální činnost je spojená především s bankovkami. No a čím vyšší nominální hodnota, tím je ta kriminální činnost v tomto smyslu jednodušší."

Mezi mafií si bankovka údajně vysloužila přezdívku „bin Ladin". Podle mezinárodní organizace FATF, která mapuje i způsoby praní špinavých peněz, totiž zločinci pětiseteurovku využívají i k financování terorismu.

„Řada zemí proto velké bankovky postupně stahuje z oběhu," říká hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. „V některých zemích je to trend, který už probíhá delší dobu. Třeba Spojené státy stáhly postupně bankovky s nominálem deset tisíc dolarů, tisíc dolarů, dokonce i pět set. Ta pětiseteurová bankovka byla druhá nejhodnotnější na světě po švýcarské tisícifrankové bankovce."

Stejně tak v minulosti omezily tisk bankovek s vysokou nominální hodnotou taky Kanada nebo třeba Singapur.


Řada zemí velké bankovky postupně stahuje z oběhu. Spojené státy stáhly postupně bankovky s nominálem deset tisíc dolarů, tisíc dolarů, dokonce i pět set. Pětiseteurová bankovka byla druhá nejhodnotnější na světě po švýcarské tisícifrankové bankovce. David Marek, Deloitte

„Výpadek peněz ale musí centrální banky nahradit jinými bankovkami," připomíná mluvčí České národní banky Marek Zeman. „V případě, že bankovku není již možné v oběhu použít, musí být nahrazena novou. Jedná se o velmi složitý proces plánování výroby bankovek, který musí zabránit tomu, aby nedošlo k nedostatku některé nominální hodnoty. Tisk bankovek je časově i finančně velmi náročný. Bankovky totiž nelze vytisknout v krátké době. Minimálně se jedná o řády měsíců."

Výroba jedné české bankovky vyjde v průměru na dvě koruny. Česká národní banka zatím žádné omezení hotovosti nechystá. „Naopak loni počet nejvyšších českých bankovek - tedy pětitisícových - v oběhu meziročně vzrostl o více než milion kusů. A zvýšil se také počet mincí. Přes polovinu z nich tvoří hlavně koruny a dvoukoruny," říká Revenda.

„Pokud budeme předpokládat, že se ceny budou pohybovat směrem nahoru, pak je jasné, že kupní síla těch hodně drobných mincí bude samozřejmě nižší. Stejně jako se stalo u pětihaléřových mincí a dalších u nás. Pak je otázka, jestli mince budou ještě zapotřebí," dodává profesor.

Obecně Češi od plateb v hotovosti spíš ustupují. A dokazují to i statistiky Sdružení pro bankovní karty. Jen od začátku loňského roku až do září lidé zaplatili kartou nebo převodem přes 430 miliard korun. Tedy skoro o 100 miliard víc než za stejné období roku 2016.

autor: zus
Spustit audio