Báli jsme se, že nás fanoušci Divokého Billa vypískají, uznává Jindra Polák z kapely Jelen

Kapela může klidně vzniknout i v hospodě u piva. Své o tom ví výtvarník Jindra Polák. Jeho hudební skupina Jelen má za sebou úspěšný rok – vydala album, objevila se na všech hlavních hudebních festivalech, nahrála píseň se zpěvačkou Janou Kirschner a také byla k vidění na koncertech Divokého Billa.

Jak však Jindra Polák uznává, hraní před koncertem známé kapely je velká výzva. „Báli jsme se, že nás lidi vypískají,“ přiznává v té souvislosti. Loňský rok přirovnává k objevitelské plavbě. „Najednou se vynořil světadíl, ze kterého jsme byli překvapení,“ přibližuje pocity členů kapely.

Když skupina Jelen představila nové album, říkali si její členové, že by mohli vystoupit na několika festivalech. Nakonec dostali možnost si zahrát na všech větších hudebních podnicích v Česku. „Lidé nás začali přijímat a pak rádia začala hrát Magdalénu,“ připomíná Jindra Polák.

Od založení kapely k vystupování na velkých pódiích vede dlouhá cesta, jak Jindra Polák uznává. Sám má zkušenosti také například z pouličních vystoupení v Irsku. Zpočátku si sice myslel, že česky zpívané skladby nebudou Iry zajímat. Mýlil se, protože Iry zaujala exotičnost českého jazyka. „Místní jsou velmi otevření a byli radši, když jsme hráli česky,“ potvrzuje.

Čtěte také

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.