Balanc o altruismu a dobrovolnictví: děláme dobré skutky jen proto, že nám to dělá radost?

27. listopad 2018

Jana chodí dobrovolničit do domova pro seniory. Tráví se starými lidmi čas, peče jim, předělává oblečení a doprovází je na výlet. Věnovala domovu i peníze. Adam se rozhodl darovat kostní dřeň. Nikdo v jeho okolí není a nebyl vážně nemocný. Kdyby náhodou kostní dřeň někdy potřeboval, nechce být „černým pasažérem systému“. Proč by se někteří lidé rozdali a jiní myslí jen na sebe? Je dobro zakódované v mozku nebo v mysli? A co na to biologie a psychologie?

„Chtěla jsem dělat něco pro ostatní, radost lidem i sobě. Na webu neziskové organizace Sue Ryder přímo lákali a psali, co potřebují. Jiné domovy nic takového na stránkách nemají,“ prozrazuje Jana Dušková, personalistka, která dobrovolničí pro seniory a seniorky. „Chtěla jsem být užitečná, věděla jsem, že něco umím a chci to využít pro ostatní. Netušila jsem, že mi to dá tolik radosti.“

Databáze „hrdinů“ pomáhá neziskovkám nacházet dobrovolníky

Veronika Kovářová a Kateřina Vondráková, autorky projektu Hero Clan

Dobrovolníky na Hero Clan nazývají hrdiny a hrdinkami. V databázi jsou grafici, manažerky, fotografové i řemeslníci. Všichni, kdo chtějí poskytnout své dovednosti a zkušenosti neziskovým projektům. Klan zároveň pátrá po nekomerčních projektech, kterým by taková pomoc pomohla. Následně je propojí a „hrdinové“ krátkodobě, dobrovolně a zadarmo pro neziskové projekty pracují. Nafotí dobročinný běh, naučí děti lyžovat nebo udělají graffiti logo.

„Kdybych – nedej bože – někdy onemocněl anémií nebo leukémií a kostní dřeň by měla být moje jediná šance na přežití, tak bych možnost uzdravení chtěl poskytnout i dalším. Nechci být černý pasažér,“ říká mladý student Adam Čech, který se o Českém národním registru dárců dřeně dozvěděl na sociálních sítích. Darování prý bylo jen trochu nepříjemné, Adam ho srovnává se zákrokem u zubaře.

„Biologie se nezabývá jedinci, ale celými populacemi nebo průměry. Jedinec se samozřejmě může chovat nebiologicky. Z hlediska biologie je zajímavé podívat se, vůči komu jsou lidé altruističtí. Cíle takového chování nejsou náhodné, hodní jsme vůči příbuzným a těm, na které jsme si zvykli,“ vysvětluje evoluční biolog, entomolog a zoolog profesor Jan Zrzavý. „Lidé jsou altruističtí proto, že spolupráce je efektivní způsob, jak něčeho dosáhnout v dlouhodobém měřítku. Egoismus je efektivní v krátkodobém měřítku,“ rozvíjí myšlenky o dobru psychoterapeut Michal Mynář.

Poslechněte si Balanc o dobrovolnictví pro seniory a seniorky, darování kostní dřeně, biologickém a psychologickém vysvětlení altruismu.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.