Bakterie závislá na kofeinu

28. březen 2013

Někteří lidí žertují o tom, že přežívají jenom na kávě. Vědci nyní připravili bakterie, u kterých to platí bez jakékoli nadsázky.

Kofein a jemu příbuzné sloučeniny patří k významným znečišťujícím látkám vod. Důvodem je široce rozšířená obliba kávy, čaje, energetických nápojů a čokolády. Kofein se však vyskytuje i v některých lécích, například těch, které jsou určeny k léčbě astmatu a plicních chorob.

K vyčištění prostředí od kofeinu by se teoreticky dal použít kmen půdní bakterie Pseudomonas putida CBB5, který má přirozenou schopnost přežívat pouze na kofeinu a rozkládat jeho molekuly. Problém je, že jeho pěstování není tak jednoduché, jako u oblíbené laboratorní bakterie Escherichia coli.

Vědci se proto rozhodli zkombinovat vlastnosti obou druhů. Podle genetické výbavy půdní pseudomonády vytvořili „balíček“ syntetických genů, který vnesli do genomu bakterie Escherichia coli. Výsledkem je snadno pěstovatelná bakterie, která je doslova závislá na kofeinu. Vědci plánují její využití v remediaci půdy, ale nabízejí se i další aplikace. Bakterie by například mohla sloužit jako senzor pro určování obsahu kofeinu v nápojích.

Bakteriální kmen Pseudomonas putida CBB5 má přirozenou schopnost přežívat pouze na kofeinu a rozkládat jeho molekuly

Zdroj: American Chemical Society

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio