Bakterie mohou kontrolovat horečku dengue

5. leden 2009

Zkrácení komářího života by mohlo udržet pod kontrolou šíření horečky dengue.

Horečku dengue, která ročně zahubí asi 12 500 lidí, přenášejí komáři Aedes aegypti. Tradiční metody boje s nemocí, které spočívají ve vysoušení bažin a používání moskytiér nad lůžky, nejsou moc účinné - Aedes aegypti totiž žije ve městech a kouše především ve dne. Australští vědci nyní navrhli zbrusu novou metodu, kterou popisují v Science. Vychází z poznatku, že virus horečky dengue se v komárech inkubuje 8 až 10 dní a nemoc tedy šíří především starší komáři.

Vědci využili bakterii Wolbachia pipiens, která muškám drozofilám výrazně zkracuje délku života. První pokus o infikování komárů přirozeně se vyskytujícími bakteriemi se nezdařil. Úspěch se dostavil teprve poté, co vědci tři roky bakterie pěstovali spolu s komářími buňkami. Umožnili tak bakteriím adaptovat se na nového hostitele a infikovat jej.

Komáři nakažení bakteriemi Wolbachia a jejich potomci žili asi 30 dní, což je polovina běžné délky života komára chovaného v laboratoři. Vědci se nyní chystají zjistit, jestli podobných výsledků dosáhnou i při terénních experimentech. Virus dengue dozrává různou rychlostí, což znemožňuje přesně určit věk, ve kterém by komáři měli zahynout. Pokud by se ale podařilo snížit průměrnou délku života komára v divočině na polovinu, přenos horečky dengue by teoreticky mohl klesnout téměř k nule.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.