Bahenní Pompeje

20. září 2010

Dávná povodeň na Žluté řece konzervovala dvě tisíciletí starou ves. Archeologům se tak nabízí „momentka“ z každodenního života čínských rolníků.

V roce 10 či 11 našeho letopočtu se Žlutá řeka vylila z břeh a na území dnešní čínské provincie Che-nan zaplavila 1 800 kilometrů čtverečních. Každý kubík vody obsahoval dva metráky jemné hlíny. Lidé stačili před tímto bahenním přívalem taktak zachránit holé životy. Když voda opadla, pokrývala krajinu souvislá sedmdesát centimetrů mocná vrstva nánosů. Život byl v povodní zničené oblasti nadlouho ochromen. Životně důležité závlahové kanály se podařilo obnovit teprve v roce 69 n.l. a návrat do normálních kolejí trval více než pět staletí.

Děsivá tragédie obyvatel čínské říše je pro dnešní archeology hotovým požehnáním. V roce 2003 narazili čínští vědci na první „bahenní Pompeje“ – ves pohřbenou po mocnou vrstvou jemných náplavů přinesených rozvodněnou Žlutou řekou. Dávní obyvatelé se dali na útěk před nezadržitelně stoupající vodou a opuštěná ves se proměnila v dokonale konzervovanou archeologickou lokalitu. Podobně jako starořímské Pompeje zasypané sopečným popelem z Vesuvu.


Ve spolupráci s americkými odborníky čínští archeologové vykopali nejen obytná stavení, ale i studny, rybníky nebo ulice vyzděné pálenými cihlami. Na polích zůstala nesklizená odrůda pšenice, v kůlnách se dochovaly zbytky zemědělského nářadí včetně železem okovaných dřevěných pluhů. Otisky kopyt a paznehtů v hlíně vypovídají výmluvně o chovu hospodářských zvířat. Pozoruhodný je nález otisků morušových listů. Svědčí o tom, že zdejší lidé chovali bource morušového a vyráběli hedvábí. Ne náhodou právě tady začínala slavná Hedvábná stezka.


Archeologové jsou přesvědčeni, že na zatopeném území čekají k odhalení další vesnice i celá města.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru v pátek 7.5.2010 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.