Babišova výstřižková služba nespí, vzkazuje nejen olomoucké ČSSD politolog

20. listopad 2015

Vedení ČSSD v Olomouckém kraji dnes rozhoduje o tom, kdo povede kandidátku pro krajské volby v příštím roce. Ze hry ale vypadl kvůli obvinění z korupce současný hejtman Jiří Rozbořil.

Krajský výbor také projedná výzvu vedení strany, aby tento hejtman odstoupil. Už dříve ale regionální organizace ve funkci Rozbořila podržela.

„Bohuslav Sobotka a celostátní vedení strany zohledňují zájmy stranické značky,“ řekl v Dnešním Plusu politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie.

K jejím poškození může dojít tehdy, když se nějaká kauza příliš dlouho protahuje. „To by snížilo výsledky sociálních demokratů nejen na Olomoucku, kde se problémů kolem ČSSD nakumulovalo víc, ale Sobotka se bojí toho, že by se toto riziko mohlo přenést na celostátní úroveň,“ odhadl odborník.

Na úrovni kraje zřejmě funguje jiné myšlení, soudí Jelínek. „Buď je krajská organizace smířená se svým osudem a výsledkem, a jde jí o to zachovat si personální sestavu, ve které se kraj dořídí až do konce řádného volebního období.“

„Nebo to také může být tím,že pan hejtman svým charismatem dokázal přesvědčit lidi, se kterými se dobře zná,“ dodal.

Obava z poškození značky ČSSD je podle Jelínka oprávněná. „Nebyl by to první případ. Vážnější a prokázanou kauzu Davida Ratha sociální demokraté ustáli, protože se od středočeského hejtmana tehdy takříkajíc odstřihli.“

„V okamžiku, kdy vyšetřování probíhá více a slyšíme o dalších problémech radních za sociální demokracii, kteří mají problémy s policejními vyšetřovateli, tak v tom okamžiku se napětí kumulovat bude,“ předpověděl politolog.

Podle něj v minulosti měla ČSSD při oslabování ODS a TOP 09 konkurenci jedině v komunistech, v současnosti se hnutí ANO a Andrej Babiš velmi šikovně snaží hledat lídry i témata do krajských voleb.

„Výstřižková služba, kterou Andrej Babiš používá na své protivníky je neustále v běhu, a nejde o to, jestli dotyčný politik něco skutečně udělal, ale že se o jeho problémech psalo. Myslím si, že Andrej Babiš v olomouckém kraji nezaváhá,“ shrnul volební vyhlídky regionu Lukáš Jelínek.

autoři: oci , bum
Spustit audio