Babiš vytahuje opatření jako z klobouku, rouškovné situaci seniorů dlouhodobě nevyřeší, hodnotí poslankyně Pirátů Richterová

8. září 2020

Vláda v případě výrazného zhoršení situace v souvislosti s koronavirem slibuje seniorům roušky i jednorázový příspěvek – rouškovné. Jde o krok správným směrem? A neovlivňují návrhy politiků blížící se volby?

„Pořád lepší něco než nic,“ hodnotí ve Speciálu Plusu Jiří Běhounek (ČSSD) místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví, hejtman Kraje Vysočina a kandidát v nadcházejících volbách.

Čtěte také

Opoziční poslankyně Olga Richterová (Piráti), místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku, ale považuje jednorázový příspěvek 5 tisíc korun nebo roušku pro každého seniora, za nedostatečně promyšlená opatření.

„Vláda by hlavně neměla vzbuzovat zmatky. Tento náhodný výstřel premiéra (Andreje) Babiše (ANO) nebudí důvěru lidí,“ tvrdí Richterová a připomíná nedostatek ochranných pomůcek na jaře letošního roku.

Uznává, že jsou skupiny lidí, kteří potřebují vyšší ochranu, zároveň ale upozorňuje, že nejde nutně jen o seniory.

„Chápu, že senioři jsou skupina, které se peníze hodí, ale nechápu, proč vládní strany nedělají konkrétní kroky k vyřešení dlouhodobých problémů našich důchodů… Namísto toho vrhnou všechnu energii a pozornost na jednorázovou věc, která dlouhodobě vůbec nic neřeší,“ argumentuje poslankyně.

Nevyužité kapacity

Hlavní roli ve zhoršení aktuální epidemiologické situace v České republice sehrává nezodpovědnost občanů, myslí si hejtman Běhounek: „Uvolnění bohužel přineslo i uvolnění v našich myslích a přestali jsme se chovat zodpovědně, na rozdíl od Rakušanů nebo Němců. Z toho důvodu se to takhle rozjelo.“

Čtěte také

Volání po masivním testování rozumí. Znamenalo by ale omezení pohybu, což nikdo nechce, shrnuje hejtman a přirovnává hledání řešení ke kvadratuře kruhu, bezvýchodné otázce klasické antické matematiky.

S tím ale rozhodně nesouhlasí Olga Richterová. „Masivně testovat přece neznamená omezení pohybu,“ oponuje a ptá se, proč v rámci testování stát nevyužil dobrovolníky z řad akademiků, kteří na jaře nabízeli své služby i potřebné technické vybavení.

Richterová nakonec připomíná i nevyužitý potenciál mobilní aplikace eRouška, na které spolupracovali také její straničtí kolegové. „U nás je to promarněná příležitost. Další ze selhání – opatření, které nic nestojí, není nijak zpropagované a nejsou na něj navázány žádné motivační bonusy,“ vytýká poslankyně.

Hosté byli:
Jiří Běhounek, ČSSD, místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví, hejtman Kraje Vysočina – kandiduje
Olga Richterová, Piráti, místopředsedkyně sněmovního Výboru pro sociální politiku - nekandiduje
Lubomír Kopeček, politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity
Pavel Ranocha, analytik společnosti Kantar

Poslechněte si celý audiozáznam speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.