Babiš udržel vládu i dobré vztahy s Hradem. ČSSD neví, co se kolem ní děje, hodnotí politolog

21. srpen 2019

Jak českou politickou scénu proměnila krize spojená s obsazováním postu ministra kultury? A kdo z ní vyšel jako vítěz, a kdo jako poražený?

„Prezident Miloš Zeman ukázal, že je o několik tříd výš, přestože je stár a nemocen, než drtivá většina českých politiků. Politiku umí jako řemeslo, což bohužel nelze říct o řadě dalších aktérů,“ hodnotí politolog Lukáš Valeš.

Čtěte také

K vítězům celé krize podle něj patří i premiér Andrej Babiš (ANO), který udržel svou vládou se sociální demokracií i dobré vztahy s Hradem.

Jednoznačným poraženým je naopak ČSSD. Valeš odmítá její výklad, že celý spor byl problémem premiéra, který nedokázal prosadit ministra do své vlády: „Sociální demokracie se hluboce mýlí a opět ukazuje, že není schopna realistiky odhadovat, co se kolem ní děje. A proto jí neustále padají preference až na samé politické dno.“

Parlamentní opozice podle politologa ze Západočeské univerzity v Plzni ukázala svou slabost a neschopnost využít příležitosti: „Opozice jako by vůbec neexistovala a míč byl jen mezi těmi třemi stranami, které dnes tvoří vládu.“

E-mail exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) unikl loni v prosinci ze stránky s online pirátskými filmy Bombuj.eu.

Zaorálek ministrem?

Jako o kandidátovi na křeslo ministra kultury se mluví například o Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), ani on se ale nikdy nevěnoval problematice kultury a byl proti vstupu do vlády, což prezident s premiérem vytýkali Šmardovi.

„Miloš Zeman je zkušený politik a ví, že si potřebuje upevňovat moc, aby ji mohl použít. Opakovaně si ověřil, že Andrej Babiš není ochoten jít s ním do sporu a že si může vykládat ústavu po svém,“ říká komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman.

AKTUALIZUJEME: ČSSD nominovala na post ministra kultury Lubomíra Zaorálka, někdejšího šéfa diplomacie ve vládě Bohuslava Sobotky. Na tiskové konferenci to ve středu uvedl předseda strany Jan Hamáček.

O Šmardu nešlo

Redaktor Deníku Referendum Jan Gruber se domnívá, že v celém sporu nešlo primárně o osobu Michala Šmardy (ČSSD) ani o kulturní politiku jako takovou. „Prezident využil příležitost, aby ukázal, kdo je v české politice nejsilnější hráč. A ponížil předsedu ČSSD Jana Hamáčka, což dělá s chutí,“ konstatuje.

(Prezident) ukázal, že s ostatními umí zamést. A asi ho to uspokojilo.
Jan Gruber

Hamáček chce jméno nového kandidáta představit ještě před pátečním jednáním předsednictva strany. A neočekává, že se budou opakovat problémy, které provázely předchozí nominaci.

„To je úsměvné. Když dnes říká, že to nebude problém, tak proč to tak neudělal hned napoprvé? Co toto vyjádření znamená? Že udělal chybu, přiznává, že přestřelil a nominoval někoho špatného? Znovu tím ukazuje slabost,“ míní Gruber.

Čtěte také

Předsedu strany už kritizovala ústecká buňka ČSSD a Hamáčka dokonce vyzvala k rezignaci. „Ústecká sociální demokracie by měla být zticha a dělat, že neexistuje. Vládne v koalici s SPD a KSČM, což se neslučuje s hodnotami strany. Myslím, že Hamáček v jednáních pochybil, ale z jejich strany je to drzé,“ poznamenává novinář.

Urychlení jmenování?

Komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman se pro změnu pozastavuje nad premiérovou výzvou adresovanou prezidentovi, aby jmenování nového ministra kultury urychlil – to ovšem mohl udělat už dříve.

„Nejde o konkrétní osobu, ale rozehrávají se různé hry, které mají někoho zatlačit do kouta, zesměšnit či ponížit,“ upozorňuje Hartman.

Zeman už podruhé dosáhl svého. Premiér se s šéfem koaliční strany na něčem dohodnou, ale u prezidenta to neprosadí.
Petr Hartman

Hosté speciálu:

Lukáš Valeš, politolog ze Západočeské univerzity v Plzni
Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu
Jan Gruber, redaktor Deníku Referendum

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související