Babiš s Vildumetzovou nejspíš rozhodili notičky. Všichni z ANO mluví jako jeden muž, říká poslanec STAN Lacina

7. červenec 2022

Poslanci se z podnětu opozice sešli k diskusi o korupční kauze Dozimetr, ve které policie obvinila bývalého pražského politika hnutí STAN Petra Hlubučka. Opozice žádá odchod ministra vnitra a šéfa STAN Víta Rakušana i konec hnutí ve vládě. „Naše reakce na kauzu byla rychlá, razantní a jednoznačná,“ říká místopředseda poslaneckého klubu STAN Jan Lacina. „Celkově je to nedostatečné,“ reaguje místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Lacina připomíná, že hnutí STAN zareagovalo rychle  do 24 hodin Petr Hlubuček položil všechny důležité funkce, během pár dní rezignoval Petr Gazdík na funkci ministra školství a Stanislav Polčák přerušil svoje členství ve straně.

Čtěte také

„Svoláváme na 23. července celostátní sněm, kde se zvolí kompletní nové vedení strany. V Praze jsme razantně zasáhli do kandidátky. Svolali jsme mimořádný pražský sněm a z první desítky na kandidátce zbyli jenom dva lidé. Těchto 14 dní bylo velmi náročných, ale myslím si, že reakce z naší strany byla jednoznačná,“ dodává místostarosta Prahy 6.

„Nedomnívám se, že se reagovalo nějak extrémně rychle,“ reaguje Havlíček. Navíc se podle něj reagovalo až pod tíhou argumentů a pod obrovským tlakem médií.

Petr Gazdík neodstoupil, protože by udělal nějaký skautský počin. Ale proto, že byl v uvozovkách načapán při činu.
Karel Havlíček

„To, že pan Gazdík odstoupil, je správně. Na druhou stranu on neodstoupil, protože by udělal nějaký skautský počin. Ale proto, že byl v uvozovkách načapán při činu. Podle našeho názoru to je národní problém a je třeba to proto řešit na úrovni Poslanecké sněmovny. Opatření, která dnes vláda udělala, jsou malá,“ míní.

Kauza má obrovský přesah, říká dále Havlíček. „Je to chobotnice, která tady nemá za posledních několik let, možná dokonce desítek let, obdoby. Kde je v zásadě vše  korupce, konspirace, drogy, orgie, máme tam bohužel už i oběti. Máme tam šifrované telefony. Co bychom chtěli ještě víc,“ vysvětluje.

Politický rozměr

Upozorňuje také na politický rozměr. „Jak dnes chceme vysvětlovat lidem to, že v čele ministerstva vnitra stojí vicepremiér Rakušan, přičemž je zcela zjevné, že hnutí STAN bylo hlavním aktérem celé kauzy. Jakým způsobem chceme vysvětlovat to, že bude řádně provedena reorganizace policie, že se budou řádně vybírat všichni lidé a tak dále,“ ptá se.

Petr Hlubuček a Michal Redl jsou zatím jenom obvinění, zatímco Andrej Babiš už je v pozici obžalovaného a má 12. září soud.
Jan Lacina

Podle Laciny by se kauza měla probírat ve sněmovně ve chvíli, kdyby policie nekonala. Ale policie koná a koná velmi razantně, upozorňuje. A to, že razantně koná, je podle něj také jasný důkaz, že má volné ruce.

Čtěte také

„Sami policisté říkají, že na ně není vyvíjen žádný politický tlak. A je velmi zvláštní, že hnutí ANO tato situace vadí a že mu vadí Vít Rakušan. Petr Hlubuček a Michal Redl jsou zatím jenom obvinění, zatímco Andrej Babiš už je v pozici obžalovaného a má 12. září soud,“ konstatuje Lacina.

„Dělá to velmi intenzivní dojem, že Babiš s kolegyní Janou Mračkovou Vildumetzovou rozhodili notičky. Všichni reprezentanti hnutí ANO tak mluví jako jeden muž, mluví o Vítu Rakušanovi a mluví o tom, že by měl skončit v čele ministerstva vnitra. A my si myslíme, že by to bylo to nejhorší, co by se mohlo stát,“ dodává.

Poslechněte si celou debatu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , kbr
Spustit audio

Související