Až osmdesát respirátorů s nanovlákny za minutu. Zlínská firma Spur má novou linku, spolupracuje s univerzitou

24. červen 2020 13:06

Nová linka stála přes sedm milionů korun, celkově firma dala na výrobu ochranných prostředků desítky milionů korun

Zlínská společnost Spur spustila novou automatizovanou linku na výrobu respirátorů třídy FFP2. Investovala do ní přes sedm milionů korun.

Respirátory SpurTex obsahují vrstvu nanovlákna, firma již od začátku epidemie koronaviru vyrábí roušky z nanotextilie, dosud jich vyrobila asi 1,3 milionu. Dodala je zejména ministerstvu vnitra a také Zlínskému kraji.

Čtěte také

V investicích do produkce ochranných prostředků bude Spur pokračovat, v létě plánuje spuštění druhé linky na respirátory, řekl dnes novinářům generální ředitel Tomáš Dudák.

"Technická kapacita linky je 60 až 80 kusů respirátorů za minutu, za měsíc pak chceme vyrábět až dva miliony kusů," uvedl Dudák. Až firma spustí druhou linku, kapacita bude přes čtyři miliony respirátorů.

Nová linka stála přes sedm milionů korun, celkově firma dala na výrobu ochranných prostředků desítky milionů korun.

"Nejde jen o stroj samotný, investovali jsme do celého výrobního procesu, od vývoje nanovlákna přes vybavení laboratoří na testování, dvou výrobních linek na nanovlákna, výrobních a skladových prostor až po samotné výrobní linky na respirátory a roušky," uvedl Dudák.

Firma získala takzvanou zkrácenou certifikaci, která umožňuje prodej respirátorů v Česku. Nyní dělá plnou certifikaci, která umožní uvedení výrobku na trh Evropské unie. Respirátory třídy FFP3 chce společnost předložit k certifikaci do měsíce.

Respirátory FFP2 jsou účinné pro záchyt i ultra jemných částic, tedy i koronavirů. Jsou také trvale účinné, mají životnost deset let. "Naše nanomembrány pracují pouze na principu mechanického záchytu díky nanovláknům, nikoliv elektrostatického náboje jako v případě běžných respirátorů, které samozřejmě v čase ztrácejí svou energii, a tedy i schopnost záchytu ultrajemných částic," uvedl Dudák, podle kterého jsou proto respirátory určeny pro dlouhodobé skladování.

"Rádi bychom tuto přednost využili v dodávkách například pro sklady hmotných rezerv států v EU, kde jsou výrobky často dlouho uloženy bez pohybu a použijí se až v případě katastrof," uvedl ředitel.

Firma se přihlásila do tendru Správy státních hmotných rezerv pro respirátory FFP2, která však požaduje plnou certifikaci. "Ta ovšem trvá v EU více jak čtyři měsíce. To bychom s ní museli začít již někdy v únoru. A totéž samozřejmě platí pro ostatní nové výrobce v ČR," uvedl Dudák. Cena respirátoru je kolem 60 korun s DPH. Pro stát by cena mohla být mezi 30 a 40 korunami bez DPH.

Firma vyvinula nanomateriál společně s Centrem polymerních systémů zlínské univerzity. Spur se od svého vzniku v roce 1992 zabývá výrobou plastových výrobků, má 240 zaměstnanců, roční obrat má přes miliardu korun. Více než 70 procent produkce vyváží do zahraničí.

autor: Lukáš Veselý | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související