Až na vyrovnanou ODS byly výrazné rozdíly v hlasování v Praze a zbytku republiky, všímá si datový žurnalista

12. říjen 2014

Jak obstály v uplynulých volbách velké a tradiční strany? Jsou rozdíly v počtu získaných hlasů zásadně odlišné podle regionů? Jak úspěšné byly partaje při proměňování kandidatur v mandáty?

„Rozdíl mezi Prahou a zbytkem republiky je u některých stran velmi výrazný," uvedl v našem volebním speciálu datový žurnalista Petr Kočí.

Podle něj je nejvýznamnější rozdíl u Komunistické strany Čech a Moravy. „V Praze proměnila jen necelá 4 % mandátů, v celé České republice dosáhla efektivity 17 %."

Občanská demokratická strana naopak podle statistik podala velmi vyrovnaný výkon. „V hlavním městě i v České republice jsou čísla skoro stejná, kolem 17 %," doplnil Kočí.

Výrazný rozdíl je patrný i u České strany sociálně demokratické. Ta v Praze proměnila v mandát každou desátou kandidaturu, ale celorepublikově byla podstatně úspěšnější: 20 %.

Celkově vítězné hnutí ANO nominovalo v hlavním městě 760 kandidátů a získalo 158 mandátů.

"Efektivita ANO byla 18 %, podobně jako u ODS, ale v Praze to bylo o tři procentní body méně než v celé republice. Takže ačkoli se dá říct, že ANO v Praze vyhrálo, v efektivitě proměňování v mandáty bylo v hlavním městě méně úspěšné," shrnul Petr Kočí.

autoři: mam , oci
Spustit audio