Až do pandemie bylo líp, svým slibům jsme se nezpronevěřili, tvrdí hejtman Vondrák

18. listopad 2021

Hnutí ANO se chystá do opozice. Jak nová role ovlivní situaci ve straně vedené Andrejem Babišem? „Uvědomil si, že volby nevyhrál, a po prvotním zklamání si řekl, že v politice stále má co dělat,“ komentuje povolební kroky předsedy hnutí hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

„Do doby pandemie skutečně bylo líp a nikdy tak dobře nebylo,“ uvádí Vondrák s tím, že ústřední slogan hnutí se podařilo naplnit. „Pandemie to významným způsobem zkazila, z pohledu ekonomického i mentality lidí. Nemyslím si, že bychom se zpronevěřili tomu, co jsme chtěli,“ dodává v Interview Plus.

Čtěte také

Hejtman se domnívá, že následky pandemie a počty nakažených a zemřelých jsou vinou politiky jako celku:

„Já jsem neviděl v našem parlamentu jakoukoli vůli se domluvit na nějakém společném řešení. Z covidu se stalo politické téma a je to vina všech politiků, nejen opozice,“ zdůrazňuje.

Od nastupující vlády zároveň očekává, že bude občanům vysvětlovat své budoucí kroky. Stále sice nemá exekutivní odpovědnost, pomalu na ní už ale podle hejtmana přechází odpovědnost politická.

„Profesor Válek (TOP 09) (pozn. red.: kandidát na ministra zdravotnictví) hovořil o tom, že je nutné okamžitě přijmout strategii řešení covidu. Dodnes jsem žádnou neviděl,“ kritizuje Vondrák.

Přijdete do foyer a nikdo neměl roušku. Čí je to chyba? Andreje Babiše?
Ivo Vondrák

Národní covidová specifika

Připouští, že rozhodování vlády se mohlo jevit jako chaotické. Sám se prý snaží řídit názory odborníků, ty se ovšem zásadně liší. Problém vidí také v tom, že lidé nejsou tak disciplinovaní, jak by měli být.

Čtěte také

„Nedávno jsem přišel do divadla a prostě jsem pojal pocit, že musím odejít, protože tam nikdo nehodlá respektovat principy nošení roušek. Přijdete do foyer a nikdo neměl roušku. Čí je to chyba? Andreje Babiše? Nebo je to vina toho, že jsme specifičtí?“ zamýšlí se.

K většímu vynucování platných opatření prý často chyběla vůle, v jiných zemích byla represe tvrdší. „A když jsme předložili návrh, že by se ten postih měl přitvrdit, tak kdo to vrátil? Vrátil to Senát a už to znovu neprošlo. Nebyla vůle z jakékoli strany ty věci řešit,“ doplňuje.

Vondrák také odmítá, že by byla zdravotnická opatření snad špatně napsaná, kvůli čemuž je několikrát zrušily soudy. „Dle mého názoru to nejsou epidemiologové a ten přepjatý formalismus, který se začal v těchto věcech uplatňovat, mi skutečně připadá podivný,“ pozastavuje se.

„Mimochodem, nikde se to neděje. Jen u nás. A výsledek je takový, jaký je. Nedivme se pak, že nám tu manifestují lidé a tvrdí, že je nějak znásilňujeme tím, že musí nosit roušky a dodržovat opatření,“ dodává.

Jak si vysvětluje, že si premiér musí výročí 17. listopadu připomínat na Národní třídě za tmy? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související