Až boje ustanou, budou se Rusové dál snažit udržovat ránu zanícenou, domnívá se komentátor Fingerland

7. červen 2022

Ruská agrese na Ukrajině trvá více než sto dní a názory na to, zda se chýlí ke konci nebo ne jsou různé. Spíš to vypadá na opotřebovací válku. „Zdá se, že konflikt už probíhá skutečně dlouho, ale sto dní v kontextu válek není zas až tak dlouhá doba. Těžko říct, jestli za půl roku či rok budou stejné i současné kontinuální dodávky zbraní, munice i ekonomická podpora,“ říká Michal Smetana z Katedry bezpečnostních studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

I přes aktuální dodávky západních zbraní, které mají Ukrajině pomáhat své území bránit, je podle Smetany možné, že se Rusku podaří část území obsadit – minimálně v luhanské oblasti, připouští v pořadu Tématu dne.

Čtěte také

Pokud jde o ukončení konfliktu vyjednáním příměří, nelze jej podle ředitelky výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Pavlíny Janebové dosáhnout, aniž by se jednání účastnila samotná Ukrajina. Jakékoli garance ze strany Ruska jsou přitom chabou zárukou, upozorňuje.

„Konečná podoba vítězství nebo prohry je v tomto konfliktu ještě na složitou diskusi,“ domnívá se Janebová. Z pohledu Západu by podle ní bylo naivní trvat na nějakých bezpečnostních zárukách, které by následně Rusové respektovali.

Hosty byli:
Jan Fingerland, komentátor, Český rozhlas
Michal Smetana, Katedra bezpečnostních studií FSV UK
Pavlína Janebová, ředitelka výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Pavlína Janebová

Podobně se na věc dívá i komentátor Českého rozhlasu Jan Fingerland: „Ruské garance stojí ,na vodě‘. Navíc existovaly i před touto válkou a splněny nebyly. Až boje ustanou, bude se Rusko snažit udržovat tuto ránu dál ,zanícenou‘.“

Nejvíc ze všeho se totiž ruský prezident Vladimir Putin bojí, že se Ukrajina stane stabilní a prosperující zemí, uzavírá komentátor. 

Je ukrajinská armáda ve fázi přerodu z obranné na útočnou? A jak budou postupovat Spojené státy? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Šárky Fenykové.

autoři: Šárka Fenyková , marz
Spustit audio

Související