Až 1000 firem stále vlastní anonymní akcie, přitom čerpají veřejné finance, upozorňuje garant Rekonstrukce státu

1. září 2016

Ekonom a informatik, který se zabývá mimo jiné analýzami veřejných zakázek, Jiří Skuhrovec, garant organizace Rekonstrukce státu, hostem Interview Plus.

Na svém blogu na Aktuálně.cz nedávno Jiří Skuhrovec napsal, že přes 9000 firem v ČR stále může změnit vlastníka pouhým předáním igelitky, a čerpají veřejné peníze.


Zákon z roku 2014, jak vysvětluje Skuhrovec, říká, že primárně se nové listinné akcie na majitele nemají vydávat a staré se mají převést na zaknihované nebo na akcie na jméno, případně se mají imobilizovat. A jakýkoli z těchto tří kroků by měl být zapsán v obchodním rejstříku. Pokud se to nestane, může být člověk akcionář i nadále, ale nesmí vystupovat např. na valné hromadě a čerpat zisk. A i tak dochází k porušování zákona.

Podklady k analýze získal z veřejných dat uveřejněných v obchodním rejstříku. „Říkají, že i dnes mají listinné akcie na majitele, byť tyto akcie byly před dvěma lety zakázány nebo omezeny." Řeč je o tzv. anonymních akciích.

Skuhrovec v Interview Plus vysvětluje znění zákona a okolnosti jeho vzniku. „Ten zákon byl víceméně cílen na narovnání problémů anonymních firem ve veřejných zakázkách. Ale vzal se na to, jak se říká, kanon na vrabce a řeklo, že když už to děláme, tak zprůhledníme všechny firmy."

Podle Skuhrovce není řešením "šikanovat" všech 9000 zmíněných firem, které zatím nedostály závazkům zákona, ale 900 až 1000 firem, které vlastní tzv. anonymní akcie a jsou napojené na veřejné finance (například přijímají veřejné dotace nebo jsou výherci veřejných zakázek). „Tam bych naopak byl za výrazně striktnější postup."

Poslechněte si celé Interview Plus a rozhovor Michaela Rozsypala s Jiřím Skuhrovcem.

Spustit audio