Autorská práva platí i na internetu. Na co se vztahují?

Autorské právo se netýká jen profesionálních spisovatelů, hudebníků a filmařů, ale v podstatě každého z nás. A to zejména v současné době internetu. Jsme autory blogů, fotografií, videí a článků. A kdokoli může naši práci zneužít nebo využít ve vlastní prospěch. Čeho všeho se autorské právo týká?

Problematika autorských práv je komplikovaná záležitost, o které je vhodné se informovat především v době rychlého šíření obsahu po internetu. JUDr. Irena Holcová s vlastní advokátní praxí v Praze, která působí i v Ústavu autorského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy, hovořila o základních postupech, jak můžeme nakládat s tvorbou ostatních lidí.

Často se například můžete setkat s názorem, že veškeré materiály jako fotky, články nebo videa, které se nacházejí v kyberprostoru, jsou takříkajíc všech a je možné s nimi nakládat dle svého uvážení.

„Internet není skutečně prostředí, které by umožňovalo volné využití autorských děl či jiných předmětů autorskoprávní ochrany. Mohou existovat například internetové stránky, portály, které vám toto umožní. Ale je nezbytné si vždy přečíst podmínky užití toho konkrétního portálu. Nevylučuji, že to je možné. Vycházejme ale z běžných webových stránek, kdy vás chce nějaká osoba informovat o své činnosti, ale nedává volně k využití obsah webové stránky. Rozhodně to neznamená, že byste si mohli stáhnout fotografii nebo článek z takové webové stránky a začít je využívat pro svou potřebu ve smyslu komerční potřeby,“ uvádí Irena Holcová.

Čtěte také

Upřesňuje tím tedy, že problémem není pouze pirátství neboli šíření filmů nebo hudby, aniž by konkrétní osoba byla vlastníkem práv k danému obsahu. Porušení představuje i například stáhnutí fotografií ze sociálních sítí bez souhlasu autora, které dále veřejně kopírujeme pod svým profilem. Záleží ovšem také na konkrétních licenčních podmínkách webových stránek, kde jsou fotky použité.

Irena Holcová v této souvislosti i zmínila, jak postupovat, pokud někdo naše autorská práva poruší, a zároveň uvedla, jaké existují postihy. Podívala se ale na ochranu autorských práv i z druhé strany, tedy ze strany toho, kdo je porušuje.

autor: redakce
Spustit audio