Autonomní kamiony a samořídící autobusy. Jak budou vypadat vozy budoucnosti?

19. říjen 2021

Po přístavu německého Hamburku už od jara jezdí jeden speciální kamion. Je ovládaný počítačem a bez cizí pomoci překládá lodní kontejnery. Také tento kamion byl jedním z témat na hamburském veletrhu mobility.

Na první pohled je to obyčejný neonově zelený kamion. Díky 25 senzorům a speciálnímu programu ale umí jezdit sám a od letošního jara překládá kontejnery v hamburském přístavu.

Autonomní řízení testujeme v přístavním terminálu. Auto si v něm samo najde cestu do vybrané uličky, zacouvá do mezery, kde se naloží kontejner, a ten pak automaticky převeze do skladu,“ popisuje Sebastian Völl z automobilky MAN, která kamion zatím jen testuje. V budoucnu je prý ale klidně možné, že by taková auta jezdila i v běžném provozu.

Po přístavu německého Hamburku už od jara jezdí jeden speciální kamion

Důvodů pro jejich nasazení může být celá řada. „Jednak je tu bezpečnost. Autopilot nepociťuje únavu a naplno využívá všechny funkce řízení. Pak je tu efektivita. Samořídící auto si drží optimální spotřebu paliva, takže ušetříme. A taky to může ulevit současné situaci. Německu chybí řidiči kamionů, u jednodušších úkonů je může zastat automat a lidé se můžou nasazovat do náročnějších situací.“

Samořiditelné autobusy

Změny ale čekají i osobní dopravu. Počítá s tím dodavatelský koncern Continental, který kvůli tomu prochází velkou přestavbou.

Samořídící vozy by mohly být ve velkých městech stále čsatější

Pořád tu bude individuální doprava, do velké míry založená na elektromobilech. Do deseti let bychom zároveň mohli potkávat první samořídící prostředky, hlavně autobusy, a to v různých areálech nebo obytných zónách. Souběžně poroste zájem o elektrické koloběžky a kola. Kvůli téhle kombinaci se musíme obecně zaměřit na bezpečnost, abychom předešli nehodám,“ říká mluvčí Continentalu Sebastian Fillenberg.

autoři: Václav Jabůrek , als
Spustit audio

Související