Automatky o Vojtově metodě: Nezáleží na rychlosti vývoje, ale na kvalitě

29. duben 2015

Vojtova metoda je strašákem a pomocníkem zároveň. Někdo se jí bojí a považuje ji za metodu „týrání“, jiní ji zase znají jako spásu pro svoje děti. Podle fyzioterapeutky Jany Vadasové vše pramení z nedostatku času a informací. Rodičům se nic nevysvětluje, a pokud je vývojový problém u miminka špatně viditelný, většinou s ním maminky nechtějí nic dělat. Protože se tzv. Vojtovky, při níž děti pláčou, bojí.

Prof. MUDr. Václav Vojta byl dětský neurolog (zemřel v roce 2000), který se díval na vývoj zdravých i hendikepovaných dětí. Mimo jiné studoval i dětskou mozkovou obrnu a dal dohromady princip, který využívá vrozených pohybových programů ke správnému vývoji dítěte i dospělého člověka. Metoda reflexní lokomoce, jak se také Vojtova metoda nazývá, se používá k léčbě fyzických i psychických poruch jedinců v každém věku.

„Když se dítě narodí, má v mozku jakýsi řídicí systém, který obsahuje jednotlivé programy. Nejdřív jednoduché, potom složitější... Dítě se narodí bez schopnosti pohybu, a jak mozek vyzrává, tak se spouští jednotlivé programy a v rámci nich se zapojují svaly do funkce. Těchto programů si doktor Vojta všímal a zjistil, že je možné je využít kdykoliv a v jakémkoliv věku. Systém v mozku je totiž uložen správně, ale jenom někdy není možné to ve správné kvalitě použít, ale systém tam uložen je. Takže my můžeme pomocí nastavení do polohy, která tomu programu odpovídá, poslat informaci do mozkového centra, a díky tomu se mi ten program spustí. A jdou povely ke svalům celého těla, tak jak to má být,“ vysvětluje Jana Vadasová.

„Cílem Vojtovy metody je, aby dítě bylo do života vybavené. Abychom předcházeli nesprávnému držení těla. Každý jedinec je individualitou. Nezáleží na rychlosti vývoje, ale na kvalitě a svalové koordinaci. Společnost všechny tlačí jedním směrem a lékaři potřebují vyhovět tabulkám, proto dnes tak často posílají děti na cvičení. Lékař to dělá, protože musí sledovat hodně věcí. Interní stránku, nemoci, očkování, alergie a nemá čas na to sledovat správný svalový vývoj,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor. Dozvíte se, proč děti při Vojtově metodě pláčou, proč jsou maminky při cvičení neklidné, jaký by měl být správný přístup terapeutů, a také to, že ne vždy je Vojtova metoda potřeba.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.