Autobusový dopravce společnost Arriva stále řeší v Plzeňském kraji problémy. Situace se ale zlepšuje

15. červenec 2020 07:20

Přechod na nového autobusového dopravce s sebou v Plzeňském kraji přinesl problémy. Společnost Arriva Střední Čechy ještě minulý týden odřekla desítky spojů. Situaci dopravce vysvětloval nedostatkem řidičů. O víkendu se počet vypravených autobusů výrazně zlepšil, s novým pracovním týdnem však některé autobusy opět nevyjely.

„Teď máme dokonalý přehled, protože s dopravcem jsem já i naši dispečeři nepřetržitě v kontaktu. V tomto týdnu, když něco nevyjelo, tak to byly opravdu jednotky a bylo to z důvodu nějaké mimořádné události. Dnes jsem dostal zprávu, že v noci rozbili okna u jednoho autobusu, takže to bylo nějak vyřešeno, ale myslím, že dnes pouze dva spoje z 3 400 nevyjedou. Jde o spoje z Bělé. Cestující najdou všechny informace o spojích, u kterých hrozí, že nevyjedou, na stránkách integrované dopravy, protože dnes máme nově dispečery u organizátora veřejné dopravy, takže máme přehled. V minulosti jsme se totiž dozvěděli, že něco nejelo až třeba po několika dnech. Nyní to máme vše on-line a stejně to budou mít i naší cestující,“ uvedl náměstek plzeňského hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek zvoleného za Starosty a Patrioty.

Firma Arriva ústy mluvčího Jana Holuba vysvětlila, že když už spoje odříkává, je to kvůli nemocným řidičům, které nemá kým nahradit. Situaci řeší.

Za neodjeté kilometry budou padat pokuty

„Toto se stalo hlavně minulý týden, kdy došlo k těmto problémům. My jsme řekli, že budeme postupovat vůči dopravci přesně podle smlouvy. To znamená, že od tohoto týdne budeme samozřejmě tvrdě pokutovat každý neodjetý spoj, i když to bude vysvětleno třeba tím, že došlo k nějaké havárii,“ upřesnil Pavel Čížek s tím, že ve smlouvě s dopravcem je uvedeno, že každý neodjetý spoj nejenže není zaplacen, ale je za to stanovena i sankce. Její výše se odvíjí od konkrétního případu.

Plzeňský kraj i dopravce se za problémy s nevypravenými spoji cestujícím omluvili už minulý týden. Pavel Čížek věří, že se podobná situace už nebude opakovat. „Doufám, že teď už to tak nebude a lidé si budou moci podle autobusu řídit hodinky, anebo že se dozví včas, že ten autobus měl třeba nějakou havárii.“

Aktuální informace, tedy včetně těch, jestli váš autobus firmy Arriva v modré barvě a s logem Plzeňského kraje pojede, nebo nepojede, najdete na webových stránkách Integrované dopravy Plzeňského kraje.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související