Asyrský poklad jako upomínka na Agathu Christie

11. březen 2011

Londýnské British Museum zabilo dvě mouchy jednou ranou, když nakoupilo za 1,2 milionu liber vzácné asyrské sošky ze slonoviny. Vedle asyrského pokladu získalo i památku na spisovatelku Agathu Christie.

„Provdejte se za archeologa. Jak budete stárnout, budete pro něj stále krásnější a zajímavější,“ říkávala prý žertem slavná autorka detektivek Agatha Christie.

Po nezdařeném manželství s plukovníkem Archibaldem Christiem si v roce 1930 vzala za muže archeologa Maxe Mallowana a trávila s ním dlouhé roky na vykopávkách. Z exotických končin čerpala nejeden námět na své knihy, ať už to byla „Vražda v Orient expresu“ nebo „Vraždy na Nilu“.

V roce 1949 získal Max Mallowan vytoužené povolení pro vykopávky v městě Nimrud a strávil na severu Iráku následujících osm let. Manželka ho opět doprovázela. V „psací chatce“, kterou pro ni nechal Mallowan postavit, napsala například detektivní romány „Plná kapsa žita“ nebo „Sešli se v Bagdadu“. Vedle toho pilně sledovala postup výzkumných prací.

Při vykopávkách velkého paláce vystavěného králem Salmanassarem III. (vládl mezi roky 858 a 824 př. n. l.) narazil Mallowan na „slonovinovou komnatu“. Byly v ní uloženy tisíce nejrůznějších předmětů ze slonoviny. Některé byly ukořistěny na válečných výpravách, jiné byly poctivě zakoupeny.

Vědci jsou přesvědčeni, že „slonovinová komnata“ byla ve skutečnosti skladištěm slonovinového haraburdí. Byly v ní uloženy předměty, které už ve své době vyšly z módy. Svědčí o tom například skutečnost, že z mnohých byly vyloupány drahokamy, jež je původně zdobily, a kdosi z nich důkladně oškrabal veškeré zlacení. Některé sošky a rytiny nesou neklamné známky po plamenech, které zachvátily Salmanassarův palác, když Nimrud v roce 612 př. n. l. dobyli Médové.

Agathu Christie prastaré slonovinové předměty objevené manželem fascinovaly. Celé hodiny věnovala jejich čištění a podle dobových pramenů k tomu neváhala použít svůj velmi drahý kosmetický krém. Teď by měla být část slonovinových předmětů, jež prošly rukama slavné spisovatelky, vystavena v British Museum.

Vědci doufají, že pak dostanou příležitost k důkladnějšímu studiu sošek, plastik a rytin. Některé kousky slonoviny nesou například nápisy ve staré aramejštině a jsou podle všeho jakýmsi „montážním návodem“ pro kompletaci nábytku, jejž kdysi zdobily.

Prohlédněte si také video se zlatým pokladem vyzvednutým z královských hrobek v Nimrudu.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru v pátek 11. 3. 2011 v 9:00 na Českém rozhlasu Leonardo.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.