Assange pro ČRo: Podle amerického práva jsem obviněný z terorismu

19. únor 2016

Zakladatel serveru WikiLeaks - Julian Assange - se už tři roky skrývá před zatčením na ekvádorské ambasádě v Londýně. Švédsko viní 44letého Australana ze znásilnění a americká justice z vyzrazení tajných informací. Podle komise OSN je ale svévolně zadržován a měl by být svobodný. Assange veškerá obvinění odmítá.

Obvyklá verze vašeho příběhu je, že jste požádal o azyl v Ekvádoru, protože se domníváte, že britské nebo švédské úřady vás vydají do Spojených států. Jak víte, že to skutečně chtějí udělat?

Není potřeba vědět to jistě. Stačí, že je tu vážné riziko. A moji právníci mi říkají, že tu je nebezpečí kvůli tomu, že ve Spojených státech proti mně běží trestní stíhání a hrozí soud před Velkou porotu kvůli spiknutí, špionáži atd. Věcem, které mají spojitost s tím, co jsem zveřejnil.

Spojené království vyhoví 90 procentům amerických žádostí o vydání. Švédsko v posledních 15 letech vyhovělo ve 100 procentech, všem takovým žádostem. Obě země odmítly dát jakékoliv záruky mně osobně nebo Ekvádoru, že mě do Spojených států nevydají, přestože mají povinnost takovou garanci poskytnout osobám, kterým byl udělen azyl.

Je pro vás vůbec možné odcestovat do Švédska a očistit svoje jméno, pokud jsou obvinění proti vám nepravdivá? Nebo je příliš riskantní vycestovat do Švédska nebo do Británie?

Tak především - moje jméno už bylo očištěno. Hlavní prokurátor ve Stockholmu oficiálně shledal, že jsem zcela nevinný. Navíc nikdy jsem nebyl obviněn. A také ta žena přiznala, že si to celé vymysleli policisté a vyvíjeli na ni nátlak. Takže nemám potřebu očišťovat své jméno, to už se stalo.


Švédsko usiluje o Assange kvůli podezření ze sexuálního násilí a vydalo na něj mezinárodní zatykač. Britská policie ho chce zadržet, jakmile ambasádu opustí. Assange veškerá obvinění odmítá a tvrdí, že v pozadí je snaha vydat ho justici Spojených států, kvůli zveřejnění tajných vládních informací na serveru WikiLeaks. Zvláštní komise OSN tento měsíc v nezávazném rozhodnutí uvedla, že Assange je v Británii ‚svévolně zadržován‘ a měla by mu být umožněna svoboda pohybu.

Británie nebo Švédsko vám tedy nenabídly žádné záruky, že vás do Spojených států nevydají?

Ne, obě země odmítly poskytnout tuto záruku jak mně, tak ekvádorskému státu. A to také byl jeden z důvodů, proč mi Ekvádor udělil azyl.

A jak si vlastně představujete, že by soud ve Spojených státech probíhal?

Co se týká procesu ve Spojených státech, kde je proti mně vedeno stíhání, ten by se opíral o zákon o špionáži a spiknutí a o článek 1A zákona o počítačové kriminalitě (CFAA), který se týká terorismu. A viděli jsme, co se stalo lidem, kteří se dostali do podobných problémů. Má údajná spoluobviněná, Chelsie Manningová, dostala 35 let ve vězení.

Takže vy se domníváte, že americká vláda a americké zákony na vás pohlížejí jako na teroristu?

Ano, formálně podle amerického práva jsem obviněný z terorismu.

Za těchto okolností si myslíte, že by vás ve Spojených státech nečekal spravedlivý soud?

Ne, není jak se bránit.

Juliane, jak si představujete svou budoucnost? Přál byste se usadit v Ekvádoru? Nebo jaké možnosti vlastně máte?

Věc si teď stojí tak, že výbor OSN - nejvyšší instance na světě v otázce svévolného zadržování - formálně rozhodl, že jsem protiprávně zadržován Švédskem a Spojeným královstvím. A tento týden se ze Spojených národů opakovaně ozvaly hlasy, aby se Švédsko a Británie tímto rozhodnutí začaly řídit. Organizace Human Rights Watch přišla s vyjádřením, podle kterého je reakce Švédska a Británie politováníhodná a obě země si tím velmi pošramotily pověst.

Britská strana ale říká, že nejste zadržený, že jste na ekvádorské ambasádě v Londýně o své vůli a že vás tedy nezadržuje Británie.


Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů. Velký rozruch způsobil v roce 2010, kdy zpřístupnil tajné americké dokumenty o válce v Iráku nebo v Afghánistánu. WikiLeaks zveřejnil na čtvrt milionů tajných dokumentů, které mapují fungování americké diplomacie od roku 1966 až do února 2010.

To je jenom slovní cvičení. Měl jsem naprosté právo jít na ambasádu, to je pravda. Požádal jsem o azyl a v reakci na to policie ambasádu obklíčila, takže jsem nemohl svobodně odejít, kam jsem chtěl. Vzali mi pas a stále ho zadržují. A pokud je něčí svoboda pohybu omezena jen na malý izolovaný prostor, mezinárodní právo říká, že je to forma zadržení.

A když se vrátím k otázce vaší budoucnosti. Co plánujete?

Čekáme, až Švédsko a Británie přijmou rozhodnutí Spojených národů. A je to pochopitelně především věcí Spojených národů, aby dohlédly na to, že jejich rozhodnutí jsou vymáhána. A pokud Švédsko a Británie budou dál vědomě pokračovat v protiprávním zadržování, máme k dispozici další možnosti - včetně trestního stíhání.

Britský premiér vydal prohlášení, ve kterém útočí na mě a na Spojené národy. Tím se předseda vlády jasně vměšuje do něčeho, co by mělo být čistě záležitostí justice. Snaží se nepatřičně ovlivnit výsledek procesu. Bývalý předseda pracovní skupiny pro svévolné zadržování při Radě OSN pro lidská práva, profesor mezinárodního práva, který posuzoval můj případ, také říká, že Spojené státy i Británie se pokusily ovlivnit výsledek nikoli prostřednictvím legálního procesu. Takže jasně vidíme, co se tu děje - a je to nesprávné a mělo by to skončit.

Kauza Julian Assange - zakladatel WikiLeaks
autor: bum
Spustit audio